Aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně. Rozzlobený řidič je skropil pepřovým sprejem

Klimaaktivisté opět bokovali silnice v Berlíně.

Aktivisté opět blokovali hlavní silnice v Berlíně

Klimatickým aktivistům z hnutí Poslední generace skončily prázdniny a po letní odmlce se v pondělí pustili do blokád hlavních silnic v Berlíně, den před tím poničili Braniborskou bránu. Policie proti nim nasadila 500 lidí.

Aktivisté z hnutí Poslední generace chtějí ihned skoncovat s fosilními palivy. Politici je prý neposlouchají. Oni sami jsou přitom slyšet docela dost. V Berlíně vyrazili do ulic v pondělí brzy po rozednění, aby stihli ranní špičku. Vytvořili přes 20 blokád. Policie proti nim nasadila 500 lidí. Zároveň vyzvala řidiče ke klidu a varovala je, aby proti aktivistům sami nezasahovali.

ČTĚTE TAKÉ: Klimaaktivisté zablokovali dopravní tepny v Berlíně. Zásah policie trval dvě hodiny

„Musím odvézt svoji dceru do školy,“ křičel jeden z řidičů na aktivistu, který se mu posadil přímo před auto. Marně se ho se několikrát snažil odtáhnout stranou. „Máš děti? Musím teď do školy. Moje dcera čeká tady v autě. Prosím tě, musím odvézt dceru do školy,“ rozčiloval se šofér.

Na další křižovatce přišel ke slovu pepřový sprej, jak je vidět na videu ze sociálních sítích. Řidič možná bude litovat, že neudržel nervy na uzdě. Podle deníku Bild policie vyhodnocuje, zda nešlo o ublížení na zdraví. Jinde to jiskřilo i mezi policií a přihlížejícími. „Provádíme tady opatření. Musíme pracovat a držet si přitom odstup. Nechte nás pracovat,“ snažil se vysvětlil zasahující policista.

V neděli aktivisté dokonce poničili jednu z nejvýznamnějších německých památek. Všechny sloupy Braniborské brány postříkali žlutou a oranžovou barvou, 14 aktivistů policie zatkla. Specialisté začali barvu ihned po incidentu odstraňovat.

Tagy: