Juchelka k důchodům: Vláda uprostřed běhu mění pravidla. ANO promarnilo čas, oponoval Lochman

místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Aleš Juchelka

360° 20.7.2023

Vláda mění důchodcům pravidla hry uprostřed běhu, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Aleš Juchelka. Podle něj navíc nejde o důchodovou reformu, ale o pouhou změnu parametrů. Místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman nařkl předchozí vládu, že promrhala čas, a proto bude zbytek reformy dopracován na podzim.

Důchodová reforma, kterou bude v pátek ve třetím čtení projednávat vláda, podle místopředsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Aleše Juchelky míří na nynější důchodce. „Týká se současných důchodců a těch, kteří jdou do penze třeba za rok, za dva a rozhodli se například v 62 letech jít do předčasného důchodu. Tady se jim mění pravidla hry uprostřed běhu,“ řekl Juchelka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS a dodal, že nejde o důchodovou reformu, ale pouze o změnu parametrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osm let vyprávění pohádek a strašení občanů. Poslanci Jakob a Nacher se pohádali ve vysílání

Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Ondřeje Lochmana ale vláda nemá ten luxus, aby důchodovou reformu předložila jako balík. „Zbytek bude dopracován na podzim, protože vláda před námi (vláda Andreje Babiše, pozn. red.) promrhala čas. Teď je potřeba to společně dotáhnout,“ uvedl Lochman.

Na páteční rozpravu má Juchelka prý připravených pět pozměňovacích návrhů. „Budu se je snažit obhájit. Je tam přihlášeno dalších devět mých kolegů. Budu to mít určitě na hodinu,“ sdělil Juchelka. Takovou dobu ale kritizoval Lochman.

„Opoziční poslanci mají mít prostor na to, aby se vyjádřili i ve třetím čtení. Podle jednacího řádu se ale máme bavit jenom o technických úpravách. A hodinová rozprava? Nechci vám sahat do svědomí,“ řekl Lochman a dodal, že v pátek se třetí čtení může projednávat pouze od 9 do 14 hodin, a pokud si tedy hnutí ANO vezme hodinu na každého poslance, nic se nestihne. „Potkáme se znovu ve středu, protože třetí čtení se projednává pouze ve středu a v pátek,“ vysvětlil Lochman.

Tagy: