Osm let vyprávění pohádek a strašení občanů. Poslanci Jakob a Nacher se pohádali ve vysílání

Poslanci Jan Jakob (vlevo) a Patrik Nacher (za ANO)

360° 19.7.2023

Cíl důchodové reformy je jednoznačný: abychom dlouhodobě udrželi systém tak, aby se nezhroutil anebo, abychom neplatili jen důchody a na ostatní služby, které stát zajišťuje, už nebylo. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Jan Jakob (TOP 09). Opoziční poslanec Patrik Nacher (za ANO) oponoval, že vláda nic nedodržuje a obvinil ji ze strašení občanů. Jakob naopak zmínil „pohádky Andreje Babiše“, které o důchodové reformě vykládal po dobu osmi let.

„Důchodová reforma, byť má jednotlivé etapy či kroky, odpovídá programovému prohlášení vlády. Cíl je jednoznačný: abychom dlouhodobě udrželi systém tak, aby se nezhroutil anebo, abychom neplatili jen důchody a na ostatní služby, které stát zajišťuje, už nebylo,“ zdůraznil Jakob. Na dotaz, zda vláda mění své závazky, Nacher opáčil, že kabinetu Petra Fialy (ODS) nemá důvod věřit, protože nic nedodrží.

„Před půl rokem říkali, že nebudou zvyšovat daně – zvyšují je. Říkali, že nebudou posouvat věkovou hranici odchodu do důchodu – posouvají ji. Snažím se být fér a nesrovnávám to, co říkali před volbami, ale to, co říkali před půl rokem,“ uvedl. Následně reagoval na Jakobova slova o tom, že by jednou bez současného zásahu nemusely být finance na nic jiného než na vyplácení důchodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslanec Kolovratník: Pětikoalice si nás fotí, když jen zívneme. SPD je často až extrémní

„To je přesně to strašení, které nám vyčítají v jiných věcech. Oni straší. Teď to vypadá, jako bychom na důchody dávali 25 procent HDP, a to skutečně není pravda,“ rozčílil se. Negativní slova mířená na koalici si nenechal Jakob líbit. „Andrej Babiš (ANO) tady osm let vyprávěl pohádky o tom, že nachystá, prosadí, důchodovou reformu – a nestalo se vůbec nic,“ podotkl. Vysvětloval, že kdyby současná vláda nyní problém neřešila, mohlo by se stát, že by saldo důchodového účtu za dvacet let mohlo dosahovat téměř 350 miliard korun.

Podle Nachera však Jakob neví, co bude za rok. „A říká, co bude v roce 2050, za 27 let. To je úplně směšné. Ještě před rokem a půl nevěděli, že bude válka. Situace je dynamická, ale strašit, že za 27 let bude pět procent HDP v mínusu důchodový účet, který ani neexistuje, to je směšné,“ dodal Nacher.

Tagy: