Hojíte rozpočet na důchodcích, tepal Juchelka vládu. Mohlo to být i horší, reagoval Exner

Poslanci Martin Exner (STAN) a Aleš Juchelka (ANO)

360° 23.5.2023

Nesouhlasím s tím, aby se skrze starobní důchody lepily díry ve státním rozpočtu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka. Místopředseda výboru dolní komory pro bezpečnost Martin Exner (STAN) připustil, že zásah do důchodů mohl být ještě větší.

„Jestliže nechceme sahat na zdravotnictví, důchody a školství, tak musíme zvýšit příjmy. Jiné příjmy než různou formu daní stát nemá,“ obhajoval úsporný balíček Exner.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovského zneužili podvodníci, z žen lákali tisíce dolarů. Děsivé, reaguje europoslanec

Juchelka zareagoval, že kabinet Petra Fialy (ODS) na starobní důchody sahá. To Exner uznal, podle něj ale zásah do penzí není tak zásadní. „Mohl být samozřejmě horší. Kdybychom peníze nevybrali, tak bychom na důchody museli sáhnout víc, vždyť to jsou spojené nádoby,“ pronesl poslanec vládních STAN.

Na to si vzal slovo stínový ministr práce a sociálních věcí Juchelka. „Nesouhlasím s tím, abychom dávali zprávu starobním důchodcům, že budeme skrze jejich penze lepit nějaké díry ve státním rozpočtu,“ uvedl. Podle něj se důchodci již nyní potýkají s důsledky moha krizí, a proto by se jim na penze sahat nemělo.

„Žijeme v době energetické krize, kdy se zvyšují ceny všeho. Máme také jednu z nejvyšších inflací v Evropě, třetí nejvyšší ceny energií. Trápí nás nedostatek léků, máme nejvyšší schodky rozpočtu a toto je výsledek současné vlády a bohužel musím říct, že vládní balíček se hojí na starobních důchodcích,“ dodal Juchelka.

Tagy:
Evropa ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS ANO 2011 Starostové a nezávislí Aleš Juchelka vláda Petra Fialy starobní důchod Martin Exner