Jurečka: Nejtěžší čtyři týdny v životě. Dopředu jsem nevěděl, jak hlasování o důvěře dopadne

Marian Jurečka (KDU-ČSL v Partii Terezie Tománkové

360° (26)

Byly to pro mě nejtěžší čtyři týdny v životě, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS k posledním týdnům, kdy se řešil večírek na jeho ministerstvu v době tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy i strmý pád lidoveckých preferencí k žalostným dvěma procentům. Jak dopadne hlasování na celostátní konferenci strany o jeho důvěře, prý nebyl schopen dopředu předvídat. Zároveň uvedl, že musí změnit několik věcí.

Svolání celostátní konference předcházely kritické hlasy ke způsobu vedení strany současným předsedou Marianem Jurečkou. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS přiznal, že prožil nelehké období.

„Byly to pro mě nejtěžší čtyři týdny v životě. Na jednání celostátní konference jsem přicházel v situaci, kdy jsem věděl, že navrhnu usnesení, ve kterém dám hlasovat, jestli mám ještě nadále důvěru jako předseda strany do sjezdu a zda-li mám důvěru v práci na ministerstvu práce a sociálních věcí. Vůbec jsem nebyl schopen předvídat, jak to dopadne,“ řekl na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať ministr tu bábu odvolá, hřímal Babiš ve Sněmovně. Ukázka hulvátství, reagoval Rakušan

Ministr také dodal, že bylo důležité si pojmenovat chyby a pokusit se je odstranit. „Tyto dny pro mě byly hodně o velké sebereflexi, o pokoře, ale také o houževnatosti a odhodlání k tomu, že máme před sebou jako předsednictvo a jako tým vedení devět měsíců pro to, abychom dokázali změnit trend té klesající důvěry, abychom dokázali zase práci si získat zpět, důvěru občanů a našich voličů,“ poznamenal.

Rozhodne dalších devět měsíců

Po jednání zástupců strany Jurečka naznačil, že kdyby lidovci neměli dobré výsledky, nebude dál kandidovat. „Pokud se nám podaří otočit klesající trend a porostou preference, budou za námi troje volby, ve kterých dokážeme uspět, tak pak je na místě, abych případně prošel volbou,“ sdělil Jurečka ve vysílání.

Zmínil také způsob, jak chce zvednout padající preference. „Nemám problém s četností a viditelností v médiích, myslím si, že se pohybuji někde na třetím místě. Musíme mluvit srozumitelnějším, jednodušším jazykem tak, aby opravdu bylo jasné, co jsme prosadili, co jsme dopracovali, proč a jakým způsobem,“ nastínil s tím, že mají pracovité ministry, ale strana nedokáže prodat úspěchy ve vládě.

Zároveň vyzval i další kandidáty, aby se zapojili do vedení KDU-ČSL. „I v našich řadách jsou lidé, kteří začnou prezentovat svoji vizi a představu. Já jsem ve vedení strany už prakticky 14 let a je čas, aby přicházeli nejenom mladší, ale prostě nové tváře, které si třeba projdou volbami a ukážou, že umí uspět a mají co nabídnout,“ uvedl dále Jurečka.

Tagy:
Marian Jurečka KDU-ČSL konference důvěra Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky ministr práce a sociálních věcí České republiky