Ať ministr tu bábu odvolá, hřímal Babiš ve Sněmovně. Ukázka hulvátství, reagoval Rakušan

Šéf opozičního ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se během středečního několikahodinového projevu ve Sněmovně ostře pustil do vládní koalice. Vystoupení, které se tématu projednávané korespondenční volby týkalo spíše okrajově, se neobešlo bez osobních výpadů. Kdy odvoláte tu bábu z Národní galerie? ptal se expremiér ministra kultury Martina Baxy (ODS). Ukázka hulvátství, reagoval vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Babiš se vzápětí za svůj výrok omluvil.

„Ať ministr ‚tu bábu odvolá‘? Ne, to není výrok anonymního trolla v debatě na sociálních sítích. To je vyjádření takzvaného lídra opozice na půdě Parlamentu vůči ředitelce Národní galerie. A je vlastně jedno, o jaké ženě pan Babiš takhle mluví. V každém případě je to ukázka hulvátství, které je jedním z důvodů, proč se ženy ve veřejné sféře necítí dobře,“ kritizoval Vít Rakušan na síti X.

Poté šéf STAN položil otázku některým stranickým kolegyním Babiše. „Jak se vám to poslouchá?“ zeptal se Rakušan Aleny Schillerové, Kláry Dostálové či Jany Mračkové Vildumetzové.

Ministr vnitra reagoval na část Babišova téměř čtyřhodinového projevu, s nímž šéf ANO vystoupil ve středu ve Sněmovně. I když se měl projednávat koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, expremiér většinu svého vystoupení věnoval sporům opozice s pětikoalicí.

V jednom okamžiku Babiš oslovil přítomného ministra kultury Martina Baxu (ODS). „Kdy odvoláte tu bábu z Národní galerie? Vždyť to je marné,“ prohlásil opoziční politik. „Bábou z (pražské) Národní galerie“ zřejmě myslel generální ředitelku této kulturní instituce Alicju Knast. Rakušan není na sociálních sítích zdaleka jediným uživatelem, kterému přišlo Babišovo vyjádření nevhodné. Šéf ANO se vzápětí za svůj výrok omluvil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korespondenční volba je účelová, tvrdí Kulidakis. Argument o podvádění je hloupost, říká Schmarcz

Tagy: