Jurečka: Vláda vznikne do Vánoc, pokud bude jejím sestavením pověřen Fiala

Marian Jurečka

Jurečka věří ve vládu do Vánoc

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by nová vláda mohla být do Vánoc. V Partii na CNN Prima NEWS však podotkl, že podmínkou je, aby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády šéfa ODS Petra Fialu a celou situaci neprotahoval. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) totiž ovládla letošní sněmovní volby.

„Co nejdříve musí být nová vláda. Když bude vůle od pana prezidenta, jsme schopni se dohodnout a zvládneme celý proces za měsíc a půl. Realistický termín je do Vánoc,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Koalice Spolu vyhrála letošní volby do Poslanecké sněmovny před hnutím ANO, které ale bude mít díky novému volebnímu systému o jeden mandát více. Spolu se však ještě v sobotu večer dohodla s koalicí Pirátů a Starostů, že obě koalice chtějí sestavit většinovou vládu. Dohromady mají 108 z 200 mandátů.

Stejně jako Jurečka mluvil i zástupce hnutí STAN Petr Gazdík. „Chceme, aby co nejdříve byla jmenována nová vláda. A aby to nebylo v řádu měsíců,“ podotkl.

Hlavní roli teď hraje prezident Miloš Zeman, který si může vybrat, komu dá první dva pokusy na sestavení nové vlády. Dříve několikrát prohlásil, že pověří lídra nejsilnější strany bez ohledu na koalice. Partají s největším počtem hlasů se stalo hnutí ANO se současným premiérem Andrejem Babišem.

Šéfa Sněmovny chtějí ANO i Spolu

„Volilo nás 1,5 milionu lidí a myslím, že respekt a demokratické jednání je, že spolu jednají všechny strany. Doufám, že jako demokratické strany se sejdete se všemi, my se taky sešli. I v Německu se strany scházejí. Máme 72 mandátů. Jsme výrazně nejsilnější a máme morální oprávnění, abychom si řekli o křeslo předsedy Sněmovny,“ podotkl současný šéf Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Oponenti ale namítají, že předsedu Sněmovny musí schválit většina poslanců, což se prý hnutí ANO nepovede. „Je logické, že Spolu postaví kandidáta na předsedu Sněmovny. Předseda musí získat většinu a nedovedu si představit, že to bude kandidát hnutí ANO,“ zdůraznil Jurečka.

Tagy: