Babiš šéfem Sněmovny? To musel někdo spadnout z jahody, směje se Jurečka

Marian Jurečka

Jurečka o Babišovi jako šéfovi sněmovny

Za nesmysl označil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka spekulace, že by vítězná koalice Spolu nabídla post předsedy Poslanecké sněmovny současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Koalice by tak podle něj byly „padlé na hlavu“. Podle Jurečky by měl na místo třetího nejvyšího ústavního činitele usednout někdo z koalice Spolu. Bude to však předmětem jednání s koalicí Pirátů a STAN.

„Babiš šéfem Sněmovny? To musel někdo spadnout z jahody. Nedávalo by to logiku, je to scénář mimo. Nedovedu si to představit, byli bychom padlí na hlavu,“ reagoval Jurečka v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS na spekulace, že by se současný premiér mohl stát předsedou dolní komory Parlamentu.

Spolu bude chtít svého předsedu Sněmovny. Budou o tom však jednat s druhou koalicí. „Je logické, že Spolu postaví kandidáta na předsedu Sněmovny. Pan Okamura to řekl jasně, předseda musí získat většinu a nedovedu si představit, že to bude kandidát hnutí ANO,“ sdělil předseda lidovců.

Podobně hovořil také poslanec STAN Petr Gazdík. „Jsme v odlišné situaci než minule. Předseda sněmovny je klíčový hráč, když prezident nemůže plnit úkony. Nemůžeme dát předsedu opozici, patrně hnutí ANO a SPD, popřeli bychom vůli voličů, protože chtěli změnu. Měl by to být zástupce jedné z koaličních stran,“ uvedl.

S tím však nesouhlasil současný předseda Sněmovny Radek Vondráček, který připomněl situaci v roce 2017. „Doporučuju divákům, co ODS dělala, když chtěla, aby předsedou Sněmovny byl Fiala. Teď je jiná situace. Jestli je váha sil ve Sněmovně stejná, musíme ji vyvažovat a musíme o post usilovat,“ řekl Vondráček.

Podle Jurečky však ANO v roce 2017 nejednalo korektně. „Musím odmítnout, co tady zaznělo. Připravili jste naše tři strany o předsedu výboru a post dali komunistům jako úlitbu. Nemáme ambici někoho válcovat, chceme jednat a dohodnout se,“ vysvětlil.

Tagy: