Jurečka odsoudil výhrůžky Babišovi. I mě chtěli podříznout jako ovci, popsal exministr

Marián Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové 7.3.2021

Předseda KDU-ČSL a exministr zemědělství Marian Jurečka odsoudil výhrůžky smrtí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho rodině i demonstrace před domem ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Takové projevy podle Jurečky do veřejného prostoru nepatří. Jurečka v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že i on sám dostává vzkazy, ve kterých mu lidé vyhrožují. Zkušenost s tím má i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Měl jsem desítky e-mailů, že se na mě těší, až mě pověsí na lampě a podřežou mě jako ovci,“ popsal v pořadu Partie Terezie Tománkové šéf lidovců. Podle něj výhrůžky vůči své osobě či rodině zažil každý, kdo byl v politice nebo ve vládě.

Podle Jurečky ale nejde o dobrou formu, jak vyjádřit nespokojenost s určitým politikem. „Mohu s premiérem tisíckrát nesouhlasit, ale tohle do vyspělé společnosti nepatří,“ zastal se premiéra Jurečka s tím, že rodině politika se vyhrožovat nemá.

Jurečkovi rovněž vadí i poslední dobou časté demonstrace přímo před byty či domy jednotlivých politiků. Protesty nyní probíhaly například před domem premiéra Babiše v Průhonicích, před domovem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v Mratíně či u brněnského bytu šéfa resortu školství Roberta Plagy (za ANO). „To je citelný zásah do rodiny politiků, i pro jejich sousedství,“ uvedl předseda KDU-ČSL.

Své zkušenosti s výhrůžkami má podle svých slov i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Zkušenosti s tím mám, dokonce to převzala ochranná služba. Nějak se tím netrápím,“ řekla vicepremiérka v pořadu Partie Terezie Tománkové s tím, že v době pandemie koronaviru je to prý „ještě horší“.

Babiš: Měli jsme hlídaný barák, ženu jsem poslal do Dubaje

Babiš v minulém týdnu ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že jistý muž měl v plánu zavraždit jeho rodinu. „Osmého ledna mi policie řekla, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu a mě. Měli jsme poté hlídaný barák. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku a moje žena jela do Dubaje, protože se bála,“ řekl Babiš. Což je v rozporu s jeho vyjádřením, že své manželce Monice ani svým dětem o hrozbě neřekl. Ti se prý o výhrůžkách dozvěděli až během vysílání.

Po Babišových slovech v minulém týdnu se ozval i europoslanec lidovců Tomáš Zdechovský. Na sociálních sítích uvedl, že se svojí rodinou čelil výhrůžkám poté, co jej právě Babiš v minulosti označil za „vlastizrádce“.

Zdechovský zároveň vyčetl Babišovi, že svoji ženu poslal v případě hrozby do Dubaje, protože europoslancově rodině prý policisté doporučili zůstat doma. „Když jsme se ženou a dětmi díky vám čelili tisícům výhrůžek smrtí a možného fyzického násilí, nikam do Dubaje jsem je nakupovat neposlal. Naopak, na doporučení Policie ČR jsme se drželi doma. Vaše vyjádření je trapné a hloupé,“ napsal premiérovi Zdechovský s tím, že z lidí „dělá blbce“.

Tagy: