Jurečka: SPD dáváme prostor, ale ani hodiny nestačily. Trpělivost není nekonečná

Marian Jurečka

K věci (216)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) avizoval, že trpělivost s obstrukcemi není nekonečná. „Dáváme SPD prostor, aby se vyjádřila, ale ani čtrnáct nebo patnáct hodin jim nestačilo. Trpělivost není nekonečná,“ podotkl v pořadu K věci a dodal, že pokud se situace bude opakovat, zamyslí se nad změnou jednacího řádu Sněmovny.

Nekonečné obstrukce ze strany opozice jsou pro řadu poslanců neúnosné. V úterý předseda SPD vydržel celých šest hodin stát u řečnického pultíku a omílat kritiku i nové body programu jednání. Jenže i to má podle Jurečky své meze. „Netají se tím, že má ambice dělat obstrukce. Smutné a blbé je to, že obstrukce stojí daňového poplatníka zhruba 700 tisíc korun každou hodinu jednání Sněmovny,“ uvedl.

Ačkoliv jsou obstrukce legitimním nástrojem opozice, podobnou situaci ministr za devět let ve Sněmovně nezažil. „Pochopil bych, kdyby Okamura v dalším projevu vyjádřil obavy a nesouhlas, ale blokovat jednání Sněmovny a načítat nové body do programu je něco, co tady nikdy nebývalo,“ pokračoval.

Přesto Jurečka připomíná, že s opozicí hovoří. „Jde o zdánlivě patovou situaci. Může však přijít rozhodnutí většiny a bude se hlasovat. Ne že by to nešlo ukončit, ale dáváme SPD prostor, aby se vyjádřili. Jenže jim zatím nestačilo ani 14 nebo 15 hodin. Trpělivost není nekonečná,“ zdůraznil. Pokud by se takové situace měly opakovat, začne se podle Jurečky uvažovat o úpravě jednacího řádu Sněmovny.

„Konkrétně o tom, jak dlouho mohou poslanecké kluby dávat návrhy a odůvodnění k programu schůze. Příčetný poslanec umí říci, co chce, a zabere mu to deset minut,“ pokračoval. I přes délku jednání věří, že se ve středu v noci nebo ve čtvrtek podaří dojít k hlasování o vrácení pandemického zákona do Senátu. „To, že jsou tady poslanci SPD, kteří už více než dvanáct hodin hovoří o návrhu programu schůze, je vizitkou toho, jak jsou schopni formulovat své názory,“ podotkl.

„Normální poslanec je schopen v deseti minutách říci, jestli navrhuje bod, proč ho navrhuje a co je jeho ráciem. Vidíme, že někteří poslanci s obtížemi čtou text, který mají přichystaný, a neumí vlastními slovy říci, proč daný bod chtějí na programu Sněmovny,“ uzavřel.

Tagy:
Marian Jurečka politika jednání opozice kritika Tomio Okamura KDU-ČSL pořady CNN Prima NEWS SPD peníze K věci vláda Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon ministr práce a sociálních věcí Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR trpělivost