Jurečka varuje: Pokud nenajdeme řešení energetické krize, rozpadne se Evropská unie

Marian Jurečka v Partii (28. 8. 2022)

PARTIE Terezie Tománkové 28.8.2022

Česká vláda si prý uvědomuje, že situace na energetickém trhu je vážná, ale Česko ji zvládne. Otázkou však prý není, zda budeme mít energie dostatek, ale jak bude drahá. „Věřím, že na evropské úrovni budeme mít řešení,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Já si plně uvědomuji jako občan, jako táta, jako člen vlády, že situace je vážná, ale že ji zvládneme. Teď je třeba zkrotit ceny. Věřím, že na evropské úrovni budeme mít i řešení,“ řekl Marian Jurečka. Podle něho ale existují také limity, a těmi jsou možnosti českého státního rozpočtu. Jurečka však ujistil, že nehrozí, aby se ve školách netopilo nebo se zastavily provozy firem. „Tady se straší novinovými titulky,“ dodal vicepremiér vlády.

„Sledujeme volný pád Česka a vláda se na to dívá. Nevím, co už na to máme říct dřív. My musíme řešit cenu, ne to, jestli ji máme. Elektřiny máme přebytky,“ oponoval místopředseda Poslanecké sněmovny ANO Karel Havlíček (ANO). Podle něho je většina elektřiny na příští rok prodána, a tak nyní nepomůže, když vláda přijde se zastropováním cen.

Havlíček: Jdeme na to špatně

„Přijdou opatření, která musí zastavit současnou situaci a ceny zchladit. Pan Havlíček se ale už dva roky díval na to, jak se ceny roztáčí nahoru. Nemám ambici, abychom si předhazovali, kdo co udělal, nebo neudělal, musíme najít řešení, abychom to zvládli,“ opáčil Jurečka. Podle něho je však nutné hledat řešení na unijní úrovni, nikoli jen na úrovni národní. To by podle něj bylo mnohem nákladnější. „Pokud by se řešení nenašlo, což se nemůže stát, to by se i rozpadla Evropská unie,“ dodal.

„My na to jdeme úplně opačně. Evropa se zatím nebyla schopna domluvit,“ odmítl Havlíček Jurečkova slova. Ostatní země prý už dávno nějaká řešení nalezly. „Pan ministr Síkela ještě před týdnem říkal, že zastropování nepřichází v úvahu,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny.

Ať Fiala Síkelu vymění

Karel Havlíček kritizuje vládu Petra Fialy za přístup k řešení dopadů rostoucích cen energií na domácnosti dlouhodobě. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS dokonce navrhoval, aby se premiér rozešel s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. „Já být na jeho místě, tak tam dnes odpoledne už není,“ řekl Havlíček v pátečním vydání pořadu.

Havlíčkovi vadí, že Síkela nijak nereflektoval doporučení hnutí ANO, aby si vláda připravila scénář pro zastropování cen elektřiny. Nejsilnější opoziční subjekt to prý kabinetu doporučuje už od března. „Síkela se nám jen smál. Vysmíval se nám, dneska nemá nic a ještě před týdnem říkal, že nepřipadá v úvahu, aby se něco zastropovalo, protože by to nebylo vhodné pro úspory,“ dodal Havlíček.

Fiala však rovněž v pátek uvedl, že je třeba k zastropování cen energií směřovat. A že je třeba řešení dosáhnout na úrovni Evropské unie. Vláda kvůli tomu dokonce hodlá urychleně svolat jednání rady ministrů pro energetiku, k čemuž využije českého předsednictví Evropské unii. Dosud podle Fialy nebyla ochota z různých důvodů k celoevropskému zásahu a řešení. „Teď ale vidím změnu v tomto postoji, a proto můžeme k nalezení celoevropského řešení dospět,“ konstatoval.

Ostrý duel Mariana Jurečky s Karlem Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Marian Jurečka energie Karel Havlíček Partie Partie Terezie Tománkové energetika vláda