Jurečka vypadá směšně, říká Šídlo. Lidovci mu to spočítají po letošních volbách, tvrdí Schmarcz

Jindřich Šídlo a Martin Schmarz

360° (10)

Politik může být milován, nenáviděn, ale to nejhorší, co se mu může stát, je, že vypadá směšně, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo a dodal, že to se právě teď stalo ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Komentátor CNN Prima NEWS a webu Info.cz Martin Schmarcz dodal, že v případě kauzy Jurečkova večírku nepadlo ještě poslední slovo a o všem rozhodnou až volby.

Jurečka čelil v posledních dnech velmi silné mediální pozornosti. Značnou kritiku vyvolal svým neustálým mlžením ohledně vánočního večírku ministerstva práce, který proběhl v den tragické střelby na pražské Filozofické fakultě UK, čímž se podle Šídla nejvíce odrovnal: „Nevypadá směšně kvůli tomu, že měl večírek, ale kvůli tomu, jak si pak nemohl vzpomenout na to, v kolik přijel, v kolik se vrátil.“

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka lnení první, kdo si hraje na poloboha, říkají experti. Koho dostihly skandály z večírků?

Upozornil i na dobu, kdy šéf lidovců údajně zjistil, že k tragédii došlo. Střelba přitom na fakultě začala kolem třetí odpoledne. „Jestli se o té události dozvěděl až v půl sedmé, tak to byl poslední člověk v téhle zemi. Já mu to prostě nevěřím a myslím, že mu to nevěří nikdo, ani jeho straničtí kolegové,“ poznamenal Šídlo.

Nedůvěru v tvrzení ministra práce vyjádřil i Schmarcz: „Nemám důkazy, neviděl jsem výpis jeho mobilního telefonu, ale myslím, že prostě neříká pravdu, a to je dojem, který tady prostě zůstane.“

Jurečkova kauza ale bude mít podle Schmarcze ještě dohru. „Jeho osud se nebude psát teď, ale po volbách,“ uvedl komentátor s tím, že lidovci v tuto chvíli nebyli připraveni řešit pozici nikoliv ministra a člena vlády, ale svého předsedy.

Spekulace se vedou nejen o osudu Jurečky, ale i celé lidové strany. Ta by se například podle bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) mohla stát frakcí ODS. Šídlo však poznamenal, že co se týče příštích voleb, tak jedinou šancí pro lidovce i TOP 09 je opakování koalice Spolu. A ani tak není jasné, zda to pro ně dopadne optimisticky.

Například jeden z posledních průzkumů z dílny agentury Kantar jim v listopadu přisuzoval 4 procenta, pakliže by lidovci kandidovali samostatně, a o moc lépe na tom nebylo ani TOP 09 s 5,5 procenta hlasů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jurečka předvedl ponižující divadlo, tvrdí Balšínek. Lidovci jsou na hranici klinické smrti

Tagy:
Marian Jurečka komunikace kauza Jindřich Šídlo 360° Martin Schmarcz politika střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy