Lidovci směřují na smetiště dějin, tvrdí Valeš. Mohli by se stát součástí ODS, míní Svoboda

Image lidové strany je v tuto chvíli na pováženou, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš v reakci na poslední kauzu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který i přes skandál zůstává ve vládě. Politolog připomněl, že ani před Jurečkovým „večírkem“ průzkumy veřejného mínění nebyly ohledně budoucnosti strany příliš optimistické a lidovci tak podle něj směřují na pověstné smetiště dějin. Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) dlouhodobý pokles voličů potvrdil a dodal, že nelze vyloučit, že se strana stane součástí ODS.

Šéf lidovců Jurečka i nadále setrvává ve vládě i v čele strany. Během večerního zasedání celorepublikového výboru KDU-ČSL se tak vyslovilo širší vedení. Jurečka čelil v posledních dnech velmi silné mediální pozornosti. Značnou kritiku vyvolal svým neustálým mlžením o vánočního večírku ministerstva práce, který proběhl v den tragické střelby na pražské Filozofické fakultě UK.

ČTĚTE TAKÉ: Trapné výmluvy a zbabělé rozhodnutí, uvedl Balšínek k Jurečkovi. Kdyby byl chlap, už by rezignoval

Valeš poznamenal, že rozhodnout o Jurečkově osudu muselo být pro lidovce velmi obtížné: „Jednak je to předseda, jednak je to vícepremiér, a navíc by to byl za lidovou stranu třetí ministr, který by byl vyměněn,“ připomněl politolog a podotkl, že KDU-ČSL v těchto dnech, možná měsících, hraje o tak závažnou věc, jakou je podstata její existence. „A nejsem si jist, že ta trajektorie na pověstné smetiště dějin se ještě dá zastavit,“ dodal.

Na průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že lidovci jsou dlouhodobě pod pěti procenty, upozornil i Svoboda, podle kterého je třeba vystoupit z bubliny a trend změnit. „Má-li se KDU-ČSL udržet jako parlamentní strana, tak musí udělat jeden z těchto dvou kroků – buď se napevno spojit s ODS, anebo jít vlastní cestou,“ nastínil možnosti bývalý ministr zahraničních věcí.

Za nepopularitu strany si podle Valeše lidovci ale mohou tak trochu sami: „Byl to právě Marian Jurečka, kdo si ten rezort vybral, což je nepochopitelné, protože lidovci museli vědět, že pokud se budou konsolidovat veřejné finance, respektive státní rozpočet, tak to budou především sociální výdaje, které budou ořezány,“ podotkl politolog s tím, že za situace, kdy se základní voličské jádro skládá převážně ze seniorů a početných rodin, se jedná o „sebevražednou misi“, neboť na škrtech budou nejvíce bity právě tyto skupiny „Takže bez ohledu na tu nešťastnou kauzu Filozofické fakulty, Jurečka už dva roky svou rozpočtově odpovědnou politikou páchá genocidu na vlastních voličích,“ sdělil.

Například jeden z posledních průzkumů z dílny agentury Kantar jim na začátku prosince přisuzoval pouhé dvě procenta, pakliže by lidovci kandidovali samostatně, přičemž by je překonaly i v současnosti mimoparlamentní subjekty jako například Zelení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jurečka je okno v domě určeném k demolici, říká Stoniš. Venkovský pracant, chválí Dolejší

Tagy: