Just o riziku jaderné války: Putin řekl Rusům, že půjdou do ráje a Západ zhebne

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Experti rozebírají riziko jaderné války

Ruská média v posledních dnech častěji zmiňují téma jaderného útoku, lidé si ale nepřipouštějí, že by to mohlo znamenat zkázu i jejich země. Upozornil na to novinář a ruský zpravodaj Jiří Just, který spolu s bezpečnostním expertem Andorem Šándorem rozebíral pro CNN Prima NEWS kontext války na Ukrajině.

Jaderné zbraně jsou ze své podstaty zastrašující zbraně. Mají připomínat riziko, že stát, který chce útočit na jadernou velmoc, může být taktéž stižen nukleárním útokem. Tímto způsobem ale Rusové podle Justa o jaderné válce nepřemýšlejí.

„Odkázal bych se na známý výrok Putina, který prohlásil, že ‚v případě jaderné války Rusové půjdou do ráje a zbytek světa zhebne‘. Oni si nepřipouštějí, že by jaderný konflikt znamenal konec Ruska nebo světa. Berou to jako poslední krok, kdy Rusko ukáže dominanci celému světu, že na to zkrátka má. Nejhorší je, že si neuvědomují, čím to může skončit,“ sdělil novinář pro CNN Prima NEWS. Podle něj média v Rusku téma jaderné války v posledních týdnech skloňují čím dál častěji.

Rusům by vadila izolace od Číny a Indie

Bezpečnostní expert Šándor upozornil, že pokud by opravdu došlo k jaderné válce, její rozsah by se nedal srovnat s žádným jiným konfliktem v historii. „Použití zbraní za druhé světové války na Hirošimu a Nagasaki by proti tomu byla jen drobná epizoda,“ řekl expert.

„Každým dnem se posouváme k nějakému velkému průšvihu. Pokud budou mít Rusové pocit, že je všechno prohráno, pak nemůžeme vyloučit akty šílenství. Nemyslím si, že bychom se je měli snažit dotlačit na okraj propadliště. Může přijít i někdo horší než Putin, je to zkrátka velká země, která tady zůstane,“ dodal.

Just ale zmínil, že za částečnou izolaci by v Rusku snad i byli rádi. „Oni vnímají Západ jako nepřátelské teritorium, USA jako hlavního nepřítele, Velkou Británii jako vedlejšího nepřítele. Evropu nevnímají jako partnera. Jim by vadilo, kdyby byli absolutně izolovaní, tedy i ze strany Číny a Indie,“ řekl novinář.

Tagy: