Just: Rusové se z médií o soukromí Putina nic nedozví. Proč v Moskvě válku nevnímají?

Rusista a spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Putin si pečlivě střeží soukromí

Běžní Rusové podle novináře a publicisty Jiřího Justa nemají téměř žádné informace o soukromí ruského vládce Vladimira Putina. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň nastínil, jakým způsobem v Moskvě probíhá náborová kampaň pro získání nových vojáků na ukrajinské bojiště a proč obyvatelé města konflikt neprožívají.

V oficiálních ruských médiích podle Justa o soukromém životě Vladimira Putina nepadne ani slovo. „Pokud by Rusové chtěli a měli zájem o tyto informace, tak by je museli nacházet například na platformě Telegram,“ upřesnil alternativní cesty k získávání informací Just.

ČTĚTE DÁLE: Syrskyj exkluzivně pro CNN: Útok v Kurské oblasti byl úspěšný. Popsal cíle nečekaného vpádu

Sám ruský vládce Putin je ke svému soukromí mimořádně citlivý. „Když si v roce 2018 jedny noviny dovolily zveřejnit informaci, že se Vladimir Putin oženil s Annou Kabajevovou (se svou neoficiální partnerkou), tak ty noviny druhý den skončily,“ popsal ruskou mediální realitu český novinář žijící v Moskvě.

Podle Justa zájem Rusů o vstup do armády postupně klesá. Kremelský režim se snaží na nové rekruty apelovat různými způsoby. „Na frekventovaných stanicích metra v Moskvě stojí náborové stánky, které se také snaží přesvědčit cestující, aby vstoupili do armády,“ uvedl publicista. „Rezervoár zájemců o vstup do armády už ale dávno vyschl,“ dodal Just s tím, že kdo do vojska skutečně chtěl, už se dávno nechal naverbovat.

Zejména v Moskvě řada lidí konflikt na Ukrajině ani nevnímá. „Pro ruskou společnost ta válka stále není téma. Stále žijí v jisté iluzi, že se jich to netýká a tím pádem ani není důvod, aby se nechali mobilizovat,“ uzavřel novinář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN – Rusové chladnokrevně zavraždili vzdávající se Ukrajince. Incident zachytily kamery

Tagy:
Vladimir Putin armáda CNN Moskva Ukrajina politika Jiří Just Telegram ozbrojený konflikt ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast umění, kultura, zábava a média konflikt, válka a mír hromadné sdělovací prostředky