CNN: Rusové chladnokrevně zavraždili vzdávající se Ukrajince. Incident zachytily kamery

Ruské dělostřelectvo na Ukrajině

Rusové popravili vzdávající se Ukrajince

Ruští vojáci u Pokrovsku na konci srpna zastřelili trojici neozbrojených ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali nepříteli. Vyplývá to z dronových záběrů, které obdržela americká CNN. Ukrajinci tvrdí, že Rusové podobné válečné zločiny páchají čím dál častěji a mají k tomu důkazy. Uvedli i domněnku, která za těmito hrůznými činy pravděpodobně stojí. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

Scéna, která je na ohrožené východní frontě Ukrajiny až příliš běžná. Kouř se valí. Pozice obránců jsou obsazené. Ukrajinské jednotky se potácejí ven a zdá se, že se vzdávají postupujícím Rusům.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdá daň za výpad do Kurské oblasti. Ukrajinci v srpnu ztratili nejvíce území od roku 2022

Krátký detailní záběr na ukrajinském videozáznamu z dronu je ukazuje na kolenou. Najednou všichni tři vojáci padají k zemi, prach poblíž naznačuje střelbu. Ukrajinská strana tvrdí, že byli chladnokrevně popraveni, přestože doufali, že je Rusové zajmou.

Video bylo údajně pořízeno v blízkosti obléhaného města Pokrovsk na konci srpna. Pokrovsk je nyní nejožehavějším místem na frontě, kde Rusko vytrvale postupuje.

„Pokud se váleční zajatci vzdají, pokud prokáží, že se vzdávají, a jsou bez zbraní v rukou, pak je poprava bez soudu válečným zločinem,“ řekl pro CNN Andrij Kostin, generální prokurátor Ukrajiny.

Prokurátoři tvrdí, že vyšetřují celkem 28 případů, v rámci kterých bylo celkem 62 ukrajinských vojáků zabito poté, co se vzdali na bojišti. Na dřívější případy upozornil web Euronews.

V posledních deseti měsících se situace měla zhoršit. CNN získala od ukrajinských zpravodajských služeb podrobný seznam 15 incidentů od prosince – většina z nich je podložena videozáznamy nebo zvukovými záznamy pořízenými drony.

„Vyšetřovatelé OSN prověřili mnoho z těchto vražd, vyšetřovací zdroj OSN mi řekl, cituji: ‚Je jich mnoho, existuje vzorec a vraždy jsou válečnými zločiny jednotlivě a dohromady by se mohly rovnat zločinům proti lidskosti‘,“ uvedl reportér CNN Nick Paton Walsh.

Vzdali se a vyšli ze zákopu

Nedaleko Robotyne, místa nejprudších letošních bojů v Záporoží, natáčel v květnu další ukrajinský dron. Záběry ukazují, jak ukrajinští vojáci vycházejí jeden po druhém ze zákopů. Ukrajinská obranná rozvědka uvedla, že zachytila rozkaz ruského velitele k jejich popravě. Jakmile byli Ukrajinci venku ze zákopu, tváří k zemi, Rusové začali střílet.

Petro Jatsenko z ukrajinského koordinačního centra pro zacházení se zajatci se domnívá, že tím ruské velení posiluje bojeschopnost vlastních mužů.

„Hlavním důvodem je přesvědčit ruské vojáky, že je velmi nebezpečné vzdát se ukrajinským silám. Vyvolávají dojem, že ukrajinští vojáci je zabijí stejně, jako Rusové zabíjejí ukrajinské válečné zajatce. To je nutí, aby se nevzdávali, ale šli dopředu a na smrt,“ uvedl.

Na kompletní přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci pomocí tanku zničili ruský obrněnec pod železničním mostem

Tagy: