Syrskyj exkluzivně pro CNN: Útok v Kurské oblasti byl úspěšný. Popsal cíle nečekaného vpádu

Reportérka CNN Christiane Amanpourová exkluzivně vyzpovídala vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj dal exkluzivní rozhovor moderátorce CNN Christiane Amanpourové

Rusko plánovalo z Kurské oblasti zahájit nový útok na Ukrajinu, uvedl ve čtvrtek v exkluzivním rozhovoru pro CNN vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. Vysvětlil tak význam překvapivého vpádu na ruské území, který označil za úspěšný. Uvedl také, že se ukrajinské armádě mělo podařit zastavit postup Rusů u Pokrovsku.

„Kurská operace snížila hrozbu ofenzívy nepřítele. Zabránili jsme Rusům v akci. Přesunuli jsme boje na jejich území, aby pocítili to, co my cítíme každý den,“ řekl Syrskyj v exkluzivním rozhovoru pro stanici CNN. Útok do ruské Kurské oblasti zahájily ukrajinské síly minulý měsíc. Překvapivý vpád zaskočil Rusy i západní spojence Kyjeva.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdá daň za výpad do Kurské oblasti. Ukrajinci v srpnu ztratili nejvíce území od roku 2022

V dosud nejpodrobnějším vysvětlení důvodů vpádu Syrskyj nastínil hlavní cíle operace – zabránit Rusku, aby Kurskou oblast využilo jako odrazový můstek pro novou ofenzivu, odklonit síly Moskvy z jiných oblastí, vytvořit bezpečnostní zónu, zabránit přeshraničnímu ostřelování civilních objektů, vzít válečné zajatce a celkově posílit morálku ukrajinských jednotek a národa.

Moskva v reakci na ukrajinský vpád přesunula ke Kursku desítky tisíc vojáků, včetně některých svých nejlepších výsadkových jednotek, uvedl Syrskij ve svém prvním televizním rozhovoru od svého únorového dosazení do čela ukrajinské armády.

Zastavení Rusů u Pokrovsku

Generálplukovník také připustil, že Ukrajina je pod obrovským tlakem v oblasti kolem Pokrovska, strategického města, které je již několik týdnů epicentrem války na východě Ukrajiny. Jeho jednotkám se však prý nyní podařilo zastavit tamní ruský postup. „Za posledních šest dní nepostoupil nepřítel ve směru na Pokrovsk ani o metr. Jinými slovy, naše strategie funguje,“ řekl Syrskyj.

„Vzali jsme Rusům možnost manévrovat a nasazovat posily z jiných směrů, a toto oslabení se rozhodně projevilo i v jiných oblastech. Zaznamenali jsme, že se snížilo množství dělostřeleckého ostřelování i intenzita ofenzivy,“ sdělil.

Materiální převaha Rusů podle Syrského nutí Ukrajinu, aby válku vedla chytřeji a efektivněji. „Nemůžeme bojovat stejným způsobem jako oni, takže musíme používat především co nejefektivnější přístup k využití našich sil a prostředků s maximálním využitím terénních zvláštností a inženýrských staveb,“ řekl a vyzdvihl například ukrajinský program pokročilých dronů a další domácí zbraně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci pomocí tanku zničili ruský obrněnec pod železničním mostem

Tagy:
armáda CNN Moskva rozhovor Ukrajina politika Kursk Rusko Kyjev ozbrojený konflikt ruská invaze na Ukrajinu Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj konflikt, válka a mír