Děti by se mohly vrátit do škol za dva až tři týdny, odhaduje Valachová

Kateřina Valachová

Děti by se mohly vrátit do škol, až nárůst nově nakažených klesne na dva až tři tisíce za den, řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v nedělní Partii. Občané se proto ptají, kdy tedy k otevření škol dojde? Je to, co řekl vicepremiér, už závazný plán? Na tyto a další otázky odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání Kateřina Valachová (ČSSD) a poslanec a expředseda strany Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle Valachové je Hamáčkovo prohlášení hlasem zdravého rozumu. „Pokud se nic zásadního nepokazí, tak si myslím, že nejbližší návrat je za dva až tři týdny,“ řekla.

„Já bych velmi prosil ministerstvo školství i celou vládu, aby v tomto smyslu skutečně slova o tom, že je prioritou vzdělávání a otevření škol alespoň v některých segmentech, byla opravdu brána vážně,“ apeloval Výborný.

Nedovedu si představit návrat až v lednu

Valachová v pořadu uvedla, že prioritou je návrat do škol zejména u prvních a druhých tříd. Důležitým krokem podle ní je, aby ministerstvo školství v listopadu zveřejnilo plán pro zbývající školní rok. To se týká i přijímacích a závěrečných zkoušek nebo maturit. „Kroky ministerstva školství v září a říjnu byla pomalejší, než bychom si všichni přáli a než bychom potřebovali,“ sdělila poslankyně.

Výborný si nedovede představit, že by se děti do školy vrátily například až v lednu. „Ten rok nemůžeme vynechat. Příští rok bude nastupovat další poměrně silný ročník. Já doufám, že se v řádu dnů žáci do škol vrátí,“ řekl Výborný.

Valachová dodala, že případné opakování ročníků, v případě značného zhoršení situace, by bylo až poslední variantou.

Tagy: