K*ndo, vezmu tě k soudu. Členy ústeckého otrokářského gangu musela krotit justiční stráž

Ústecký krajský soud se zabýval otřesným případem údajného novodobého otrokářství. Gang podle obžaloby odvážel bezdomovce z Ústeckého kraje do Velké Británie, kde je měl vykořisťovat a nutit k prostituci. Celkem si pachatelé měli přijít až na dva miliony korun. Kvůli agresivitě obžalovaných musela v úterý u soudu zakročit i justiční stráž.

Šestihlavý romský gang podle obžaloby tvořili také otec, matka a jejich dva synové. Ti měli podle obžaloby odvážet bezdomovce autem nebo letecky do Anglie a slibovat jim zářnou budoucnost. Té se ale nedočkali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novodobé otrokářství na Ústecku. Gang nutil bezdomovce pracovat za prošlé jídlo a nocleh

„Zneužívali jeho tísně a závislosti. Po dobu pěti měsíců ho nutili k výkonu různých brigádních zaměstnání, přičemž výplaty mu byly obviněnými z větší části odebírány,“ popsala státní zástupkyně Jana Jelenová jeden z případů. Dalšího poškozeného prý i fyzicky napadli. „A to pěstí na spánek, po němž poškozený upadl na zem, a poté dvěma kopy do hrudníku,“ doplnila Jelenová.

Některé chudé dívky gang podle obžaloby dokonce nutil k prostituci v Nottinghamu, Birmingamu a okolí. „Spočívalo to téměř v denním poskytování sexuálních služeb ve formě pohlavního styku za úplatu,“ popsala Jelenová.

Obžalované i jejich příbuzné krotila justiční stráž

Vinu obžalovaní odmítli. U soudu si ale neodpustili neurvalé chování. Několika obžalovaným se nelíbila přítomnost štábu Krimi zpráv a slovně na něj zaútočili. „Dej mi tvoje jméno, dej mi tvoje jméno. K*ndo, vezmu tě k soudu,“ křičeli na štáb.

Na chodbě musela agresivní příbuzné uklidňovat justiční stráž. Obžalovaná Světlana T. během jednání převáděla do kamery čerta s vypláznutým jazykem. Když ale měla promluvit, došla jí slova. „Víte co, bez komentáře,“ uvedla obžalovaná Světlana T.

Jedna z obžalovaných však se soudem spolupracovala. „Měla ovlivňovat svědky v této kauze. V tomto rozsahu tato paní obžalovaná prohlásila svoji vinu a domluvila se se státní zástupkyní na uzavření dohody o vině a trestu,“ uvedl soudce Ondřej Peřich.

Zbývajícím obžalovaným hrozí v případě prokázání viny 10 až 15 let vězení. Soudní jednání jsou naplánována až do poloviny března.

Tagy: