K porodnici Petra provázela policie, záznam ale chybí. Vozíčkář tak může přijít o řidičák

Bez řidičského průkazu je stále vozíčkář Petr Částka, který při jízdě s přítelkyní do porodnice překročil povolenou rychlost. Když o chvíli později minul policejní hlídku, ta ho po vysvětlení situace doprovodila přímo na místo, informovala CNN Prima NEWS už dříve. Magistrát mu poté sebral řidičský průkaz, proti čemuž se řidič odvolal na ministerstvo dopravy. Problém je, že policie nyní tvrdí, že o žádném doprovodu neví.

Když Petr Částka vezl loni v srpnu rodící přítelkyni do nemocnice, překročil povolenou rychlost. Úředníci pražského magistrátu teď argumentují tím, že měl zavolat sanitku, a také tím, že porod proběhl až po několika hodinách od příjezdu do porodnice. Proti tomu se Částka odvolal s tím, že právě kvůli těmto případům existuje institut krajní nouze. „Přišla mi zpráva z ministerstva dopravy, že se můžu do pěti dnů vyjádřit. S tím, že se poptali na policii a nemají záznam o tom, že mě doprovázelo policejní auto,“ sdělil Částka.

Ovšem právě policejní hlídka dvojici v srpnu do porodnice doprovodila. „Doprovodili mě s přítelkyní až do prvního patra,“ popsal tehdy CNN Prima NEWS dramatickou situaci Částka.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocnice mi po porodu ukradla dceru, tvrdila u soudu paní Jana. Verdikt justice ji zklamal

Ministerstvo dopravy nicméně žádný takový záznam ve spisu nemá. Chybí tedy důležitý důkaz dokreslující celou vyhrocenou situaci. „Nevylučujeme, že policejní hlídka skutečně doprovázela tuto osobu do nemocnice. Nicméně z našich dostupných systémů, a to i s ohledem na časový odstup události, se nám nepodařilo dohledat žádné informace,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Výpověď muže potvrdily i porodní asistentky

„Netuším, jaké jsou postupy, když auto jede s majáky, zda mají třeba nějaké povinnosti. Nedovedu si vysvětlit, že ten záznam chybí,“ nechápe nyní Částka. Že budoucí rodiče přijeli s policejní hlídkou, potvrdila i dvojice porodních asistentek, které oslovilo vedení gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Byly ochotné dosvědčit, že policisté Petra Částku a jeho přítelkyni doprovázeli. Přece jen takové situace se nestávají příliš často, a tak si jednu z posledních srpnových nocí vybavily.

O odvolání v případu odebrání řidičského průkazu mají úředníci rozhodnout v následujících dnech a Petr Částka věří, že zvítězí zdravý rozum nad striktním úředním postupem. I kvůli tomu, že pro něj jako pro invalidu, který přišel při nehodě o obě nohy, by ztráta řidičáku znamenala existenční problémy.

Tagy:
policie porod řidičský průkaz Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Policie České republiky Pražský magistrát Policejní prezidium České republiky