Nemocnice mi po porodu ukradla dceru, tvrdila u soudu paní Jana. Verdikt justice ji zklamal

Soud odmítl žalobu Jany Ulrychové z Děčína, která už několik let sbírá důkazy o tom, že jí před více než padesáti lety v tamní nemocnici po porodu ukradli dceru. Vysvětlení lékařů o úmrtí novorozence nevěří. Rozhodnutí justice se opírá nejen o promlčecí lhůtu, ale také o slabé důkazy.

Jana Ulrychová porodila 17. prosince 1970 v děčínské nemocnici dceru. „Byla krásná a zdravá. Za dva dny mi najednou bylo v nemocnici řečeno, že dcera zemřela a že jí nemocnice zařídí pohřeb,“ uvedla.

Případ jí dlouhé roky nedal spát. Domnívala se, že všechno možná mohlo být jinak. V roce 2016 se proto vydala na matriku a do archivu děčínské nemocnice. Tam prý zjistila nesrovnalosti, a to jak v datu narození, tak i v datu úmrtí své dcery.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolestné odhalení Gránského: S manželkou přišel o miminko. Jak těžké období překonávali?

Ostatky nebyly na místě

Dne 21. října 2019 se jí nakonec podařilo dosáhnout i úřední exhumace hrobového místa, kde měla dceru nemocnice údajně pohřbít. Zůstala ale v šoku, když zjistila, že na místě žádné ostatky nejsou a v hrobě nikdy nikdo pochovaný ani nebyl. Žena se proto domnívá, že jí v nemocnici dítě ukradli a zřejmě odvezli za hranice k adopci. „Moje dcera žije,“ stojí si za svým Ulrychová.

Policie její trestní oznámení už několikrát odložila. Ve čtvrtek se případ dostal k Okresnímu soudu v Děčíně, u kterého Jana Ulrychová nemocnici zažalovala. Zdravotnické zařízení se právnímu kroku brání. „Dle našeho názoru je žaloba nedůvodná a navrhujeme její zamítnutí. Zároveň byla z naší strany vznesena námitka promlčení,“ uvedla mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová pro CNN Prima NEWS.

Síla důkazu je slabá

„Většina dokumentace o porodu je po 53 letech skartována. Zachovaly se jen některé základní dokumenty. Je zde dána promlčecí doba jako právní ochrana i ochrana všech osob, které v té době pracovaly v nemocnici. Někteří z těch lékařů a zdravotních sester stále žijí, umožněním tohoto procesu by byla zpochybněna jejich dlouholetá práce,“ doplnil k případu právní zástupce Krajské zdravotní Ondřej Moutvička.

Soud žalobu nakonec smetl ze stolu právě kvůli promlčecí době. „S důkazy jsem se seznámil. Žalobkyně nepřímo chce, abych tu věc celou vyšetřil. To je ale případným nástrojem orgánů činných v trestním řízení. V občansko-právním řízení nejsem vyšetřující soudce. Co se týče hrobu, síla důkazu je v tomto slabá. Listiny říkají, že to je velmi nepřesně zaměřené. Nemocnice zařídila pohřeb, pak už se o to nikdo nezajímal, po deseti letech uběhla lhůta a hrob byl odstraněn,“ podotkl mimo jiné soudce Marek Bříza. Ulrychová se proti rozhodnutí hodlá odvolat ke krajskému soudu.

Tagy: