Kája může vyhrát celé Australian Open, věří Pála Muchové. Její hra se divákům líbí

Má za sebou další velký milník své kariéry. Česká hráčka Karolína Muchová se podruhé v kariéře podívá do čtvrtfinále grandslamu, tedy akce nejnablýskanější kategorie v tenisovém kalendáři. K účasti mezi nejlepší osmičkou na předloňském Wimbledonu přidala postup do pokročilé fáze turnaje také na Australian Open. Útočí na celkový triumf? „Není to daleko, ale zároveň strašně daleko,“ říká pro CNN Prima NEWS Petr Pála, veleúspěšný nehrající kapitán české fedcupové reprezentace.

Při pohledu na rozlosování turnajového pavouka nečekala Karolínu Muchovou lehká mise. Už v prvním kole číhala Lotyška Jelena Ostapenková, vítězka Roland Garros. Rodačka z Olomouce však bez větších komplikací proletěla do druhého kola. Pak vyřadila německou hráčku Monu Barthelovou a stála před ní česká jednička Karolína Plíšková. Sice napřed prohrávala 0:5, ale v první sadě předvedla ukázkové zmrtvýchvstání, získala ji poměrem 7:5, stejně tak i druhé dějství.

V pondělí vyřadila v nočním zápase v aréně Margaret Courtové belgické eso Elise Mertensovou po výsledku 7:6 a 7:5. Po utkání si při návalu štěstí na lavičce i trochu pobrečela. Platí, že ve čtyřech zápasech na Australian Open zatím neztratila jediný set. „Skvělý výsledek. Měla těžký los, navíc každá soupeřka předváděla trochu jinou hru a Kája se s tím vypořádala náramně. Když to vezmu kolem a kolem, zatím letos neprohrála,“ hodnotí dlouholetý nehrající kapitán českého fedcupového výběru Petr Pála.

Kvůli problémům s břišním svalem Muchová odstoupila v této sezoně v průběhu turnaje v Abú Dhabí a přípravné akce v Melbourne. Přímo na kurtu ale zatím v roce 2021 nenašla přemožitelku.

Zdá se, že zdravotní potíže jsou ty tam. Díky překonání trablů nyní 24letou profesionálku čeká duel se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. „Zbraně na ni určitě má. Bude to zajímavý tenis. Už Mertensová patřila mezi hráčky, které umí pěkně měnit různé údery, ale Bartyová to zvládá ještě lépe. Každopádně některými svými údery nemusí Karolíně ublížit jako jiným hráčkám, které jimi rozebírá. Nevadí jí hrát variabilně, jít na síť a tak dále,“ analyzuje hru Muchové Pála.

Podle něj by už tak velmi hodnotné čtvrtfinále na grandslamu, na které dosáhla i v roce 2019 na Wimbledonu, nemuselo být pro Muchovou konečnou stanicí. „Věřím jí. Nejen pro to, že má na Bartyovou hru, která by mohla uspět. Kája má ráda velké výzvy, velké zápasy. Vždyť už na US Open v roce 2018 na centr kurtu porazila Garbiñe Muguruzaovou,“ připomněl počínání Muchové na newyorském grandslamu. Ve třetím kole pak prohrála právě se svojí nejbližší soupeřkou Bartyovou.

„Jen škoda, že to bude bez fanoušků, kteří by to utkání udělali ještě lepší,“ podotkl úspěšný reprezentační kapitán. V prvním týdnu se ochozy v Melbourne Parku zaplnily diváky, ovšem od víkendu, po nových případech koronaviru ve státě Victoria, pořadatelé areál „uzamkli“ před veřejností.

Roste každým turnajem

Mohla by spanilá jízda v Austrálii vyvrcholit velkým překvapením – tedy tím, že Muchová ukořistí trofej? „Momentálně se točí spoustu grandslamových vítězek. Herně na to má, už je ve čtvrtfinále. Není to daleko, ale zároveň strašně moc daleko,“ usmívá se Pála. „Ale myslím si, že sama kouká především na to, co ji čeká nejdříve – zápas se světovou jedničkou. Hlavně ať je zdravá,“ dodává.

Pokud by zvládla zdolat následující velkou překážku, na poměry grandslamového semifinále by ji čekal poměrně přijatelný duel s lepší hráčkou z americké dvojice Jennifer Bradyová (24. hráčka světa), Jessica Pegulaová (67. hráčka světa).

Muchová není tenistkou, která by zázračně vystřelila vzhůru už coby teenagerka. Vždyť touto dobou tři roky zpátky – ve 21 letech – se „motala“ kolem 260. místa v žebříčku. Postupná práce se ale vyplácí, v rámci rankingu WTA šplhá výše a výše, momentálně jí patří 27. příčka a po Australian Open najde své jméno ještě na lepší pozici. „Roste každým turnajem, vyvíjí se. S trenérem Davidem Kotyzou na progresu neustále pracují a snad to bude takto pokračovat. Její hra se divákům líbí, soupeřkám už tolik ne. Postupně jde nahoru,“ chválí konstantní růst poslední české zástupkyně v turnajovém pavouku probíhajícího tenisového svátku Pála.

Pravděpodobně využije její služby pro blížící se finálový turnaj Fed Cupu, který byl kvůli pandemii přesunut na rok 2021. Tedy samozřejmě pokud se akce v Budapešti nakonec bude v náhradním termínu 13. až 18. dubna vzhledem k nevyzpytatelné situaci konat.

„Stále je to nejisté. Nevím, jestli by bylo možné případně akci ještě přesunout. Už je to skoro za rohem. Ale každopádně jsem vzhledem k reprezentaci rád, že se takto Káje daří. A věřím, že se bude dařit i ostatním. Markéta Vondroušová se také na Australian Open podívala celkem daleko. A co se týká Petry Kvitové s Karolínou Plíškovou, stále ještě mají dost turnajů na to, aby se zvedly,“ uzavírá Pála, se šesti vítězstvími nejúspěšnější kapitán v historii Fed Cupu.

Tagy: