Dramatické záběry: Na kajakáře vyskočil třímetrový žralok. Jsem hloupý, vyčítá si muž

Hrůzný zážitek má za sebou Matthew Gorne, který se v pondělí vydal na svém kajaku rybařit do zátoky Port Augusta v jižní Austrálii. Jeho poklidný výlet ovšem narušil obávaný predátor. V blízkosti kajaku se totiž vynořil asi třímetrový bílý žralok, který se pokoušel čelistmi zmocnit jeho pádla. Gorne celý incident natočil na kameru GoPro a poté zveřejnil na sociálních sítích.

Když si Gorne všiml nebezpečného zvířete, snažil se sedět ve svém kajaku tak nehybně, jak jen mohl. Doufal, že si ho žralok nevšimne a propluje kolem. Zvíře ale mělo jiné plány. Vyskočilo z vody a zaútočilo na jeho pádlo. „Do pr*ele,“ zaječel Gorne na videu a odpádloval rychle k přístavu. Měl velké štěstí, že ho žralok dále nepronásledoval, a vyvázl tak bez zranění.

„Jsem hloupý, když jsem se tam vydal bez žraločího štítu,“ řekl webu Australian Advertiser. „Určitě do něj budu investovat,“ doplnil muž. Štít má podobu menšího oštěpu a žraloky odpuzuje, protože narušuje jejich elektroreceptory.

Tato zpráva přichází jen několik týdnů poté, co žralok napadl ve městě Port Hedland na západě Austrálie trojnásobného otce Robbieho Pecka. Muž se vydal rybařit a pomocí harpuny se mu podařilo chytit rybu. Na místo však připlul predátor, který Peckovi způsobil rozsáhlé poranění levé paže.

Australský deník ABC News informoval, že žralok muži ruku téměř utrhl. Peck napadení přežil. Z vody ho vytáhli švagr a kamarád, všemu navíc přihlížel jeho čtyřletý syn. Potom, co zraněného Robbieho na lodi dopravili zpět na břeh, se ho ujali zdravotníci a byl převezen do nemocnice.

„Když mi zavolali, krve by se ve mně nedořezal. Není to telefonát, který byste si přáli. Když se dozvíte o žraločím útoku, očekáváte hned to nejhorší,“ popsala Peckova manželka Emily. Novinářům řekla, že Robbie je zkušený rybář. Loď, na které v pátek vyplul, se chystal prodat. „Syn mi říkal, že táta je moc statečný,“ dodala Emily.

Tagy: