Kajínkovi skončila podmínka. Během sedmi let zažil řadu malérů, „svobodný“ prý již nezůstane

Jiří Kajínek slaví 63. narozeniny.

Kajínkovi skončila podmínka. Během sedmi let zažil řadu malérů

Sedmiletá podmínka pro dvojnásobného a omilostněného vraha Jiřího Kajínka ve čtvrtek skončila. Pokud by v této době spáchal trestný čin, zamířil by zpět za mříže. Jeden z nejznámějších českých vězňů dostal milost od předchozího prezidenta Miloše Zemana. I přesto, že se bývalý recidivista několikrát ocitl v průšvihu, podmínky milosti splnil. Úplně „svobodný“ ale podle svých slov dlouho nezůstane.

Před sedmi lety se dostal z vězení na svobodu jeden z nejznámějších českých vězňů Jiří Kajínek. Za mřížemi si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu.

K TÉMATU: Feri by měl v brzké době nastoupit do vězení. Soud mu pošle výzvu, lhůta bývá pár dní

„Dobu v podmínce jsem si užil jako krásných a šťastných sedm let. Pořád nade mnou ale visel pověstný Damoklův meč, takže jsem měl stále v povědomí, že se může cokoliv stát,“ prozradil pro redakci CNN Prima NEWS.

Policie vyšetřovala Kajínka během podmínky několikrát, třeba v souvislosti s jeho vystoupením na křtu hudební kapely Ortel, kde na pódiu mával maketou samopalu. Bývalý recidivista také dostal pokutu dva tisíce korun za přestupek a dvě pokuty za rychlou jízdu – během loňského června způsobil dopravní nehodu. Nic z toho však nebyl podle policie trestný čin.

Podmínka prý známému vězni vůbec nevadila. „Měl by tam být však dovětek: sedm let v souvislosti s úmyslným trestným činem. Pokud bych něco takového provedl, dostanu doživotí a dobře mi tak. Ale i v případě neúmyslného? To je podle mě drsné,“ pronesl.

Kajínek se sžil s technologiemi

Kajínek často opakuje, že po propuštění žije obyčejný život. Rychle se sžil s moderními technologiemi, telefony i sociálními sítěmi. Na této platformě se často vyjadřuje k aktuálnímu dění. Po uplynutí podmínky už mu nehrozí, že půjde na zbytek života za mříže. Úplně „svobodný“ prý ale nezůstane.

„Mám z čeho žít, v čem jezdit a mám co na sebe. Navíc mám také nádherného psa a úžasnou přítelkyni. Až bude po podmínce, tak se můžeme vzít. Takže k tomu dojde dřív, než se nadějete,“ přiznal.

Pokud by Kajínek někdy v budoucnu znovu spáchal zločin, čekala by ho běžná sazba podle trestního zákoníku. Ukončení podmínky teď ještě musí formálně uzavřít soud. Jako poslední se k ní vyjádří prezident Petr Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Distributor otráveného alkoholu Vacula se dostal podmínečně na svobodu. Odsedět si měl 15 let

Tagy: