Kalousek varuje před povolebními zásahy Zemana: PirSTAN a Spolu musí jednat hned

Demokratické koalice musí jednat rychle

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) musí demokratické koalice začít co nejdříve jednat. Objevují se totiž informace, že prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády Andreje Babiše, i když volby nevyhraje.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se může stát, že by se dva lídři snažili sestavit vládu. „Mám radost z informace, že ještě dnes večer se dvě demokratické koalice sejdou k povolebnímu vyjednávání,“ řekl v sobotu. Podle něj je velmi dobře, že se koalice Spolu a PirSTAN začnou domlouvat ihned po sečtení výsledků.

Preference prezidenta jsou podle Kalouska jasné. Objevují se informace, že Zeman, který prý sám volí ANO, sestavením vlády pověří předsedu nejúspěšnější strany, nikoliv lídra některé z koalic. „Nesmíme zapomenout na pana prezidenta, ať už je jeho zdravotní stav jakýkoliv, a na jeho preference. Budou-li koalice mít 101 a více mandátů, musejí jednat rychle a energicky,“ zdůraznil Kalousek.

Podle Kalouska není povinností Miloše Zemana pověřit sestavením vlády vítěze voleb. „Povinností prezidenta republiky je jmenovat takového předsedu, který je schopen složit většinu v Poslanecké sněmovně, což může být i druhý nebo třetí v pořadí,“ uvedl Kalousek.

Později bývalý ministr financí vyloučil, že by vznikla jiná koalice. „Jestli Spolu a PirSTAN budou mít 103 nebo 104 mandátů, pokládám za vyloučené, že by mohli udělat jinou koalici nežli společnou, protože to chtějí všichni jejich voliči,“ popsal Kalousek a dodal, že i kdyby byl Miloš Zeman fit, nemůže zabránit tomu, že vláda Spolu a Pirátů se STAN vznikne do několika měsíců.

Tagy: