Kalousek ostře o rozpočtu: Tohle si netroufli ani komunisté. Za deficitem stojí populismus

Miroslav Kalousek

Vláda schválila nový rozpočet

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun. Zároveň představila výhled deficitu na další roky. Tyto schodky rázně kritizoval exministr financí Miroslav Kalousek. Je toho názoru, že vláda není schopna řídit státní finance udržitelným způsobem. Kabinet Petra Fialy (ODS) přirovnal ke komunistům.

Schválený rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 280 miliard korun, Sněmovna ale nyní projednává jeho novelizaci, která by deficit zvýšila na 330 miliard korun. Schválené výdajové rámce pak dále předpokládají, že by v příštím roce deficit činil 295 miliard korun, v roce 2024 by měl schodek činit 280 miliard korun, o rok později 260 miliard korun.

„Celkem se jedná o 1 165 miliard korun. Vláda není schopna řídit státní finance udržitelným způsobem. Ratingové agentury nás potrestají a budoucí generace proklejí. Nelze se vymlouvat ani na válku, ani na ceny energií. Z těch 1 165 miliard jde téměř 900 miliard na vrub ne válce, ne covidu, ale pouze neodpovědnému populismu,“ kritizoval vládu Kalousek.

Rozpočty jsou vysoce proinflační

Je toho názoru, že vláda představuje nejméně odpovědnou rozpočtovou politiku v moderní historii České republiky. „Tohle si svého času netroufli ani komunisti,“ pokračoval. Pro CNN Prima NEWS následně přiblížil, co by vláda měla udělat. „Měla by předložit a prosadit scénář postupné likvidace strukturálního deficitu. Každý jí odpustí vysoký deficit letos i příští rok, ale je neodpustitelné smířit se se situací, že tomu tak bude i léta následující,“ uvedl.

Doplnil, že podle střednědobého výhledu do roku 2025 „s tím vláda nic dělat nehodlá, což nemá nic společného s odpovědností“. Rozpočty jsou podle něj vysoce proinflační a budou povzbuzovat zdražování a znehodnocování úspor.

Tagy: