Kalousek ostře o TOP 09 a Pekarové: Ve vedení jsou srabi. Zmínil i rozpuštění strany

Miroslav Kalousek a Markéta Pekarová Adamová

Langšádlová skončila

Bývalý ministr financí a expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ostře pustil do vedení strany. Zkritizoval odchod ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové a šéfku TOP 09 nařkl, že ji odvolala „holčičím způsobem“. Zároveň uvedl, že místopředsedové strany jsou srabi a že on sám měl do stanov prosadit, aby jako zakladatel mohl stranu rozpustit.

Někdejší předseda TOP 09 zveřejnil svá slova v komentáři na sociální síti X. Reagoval tím na příspěvek europoslance Jana Zahradila, který si původně rýpnul do šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Europoslanec uvedl, že je nejméně důvěryhodnou političkou a odvolala nejméně viditelnou ministryni z vlády. Nahrazena pak bude někým, kdo je veřejnosti taktéž neznámý.

ČTĚTE TAKÉ: Řešením je chalífát, demonstrovali muslimové v Německu. Chtějí stát z doby kamenné, píší média

„Honza Zahradil fakt není můj kamarád a vysmívá se asi škodolibě. Jenže má nabito. Způsob, kterým Markéta Pekarová Adamová navezla Helenu Langšádlovou do předem prohrané bitvy, je hnusný. A když Langšádlová dokázala téměř nemožné a z předem prohrané bitvy uhrála nerozhodný výsledek, je její odstřel ještě hnusnější,“ řekl Kalousek.

Podle něj bylo odvolání ministryně pro vědu a výzkum nesprávné. „Neférový takovým tím primitivním holčičím způsobem,“ uvedl někdejší šéf státní kasy ve vládě Mirka Topolánka a Petra Nečase. „Nutno k tomu dodat, že místopředsedové TOP 09 se ukázali jako srabi. Nikomu z nich se to nelíbilo. Leč všichni to odmávali,“ zkritizoval Kalousek i další členy vedení strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koaliční poslanci i opozice šijí do Jurečky. Vyšší odvody bezdětným mohou být i protiústavní

Na závěr si Kalousek, který je stále členem TOP 09, postěžoval, že se nezasadil, aby měl výsadní právo rozpustit stranu. „Dopustil jsem se zásadní chyby, když jsem opomněl do stanov TOP 09 napsat právo zakladatele to zase rozpustit, když to opustí všechny zbytky ideových priorit a obyčejné hrdosti a důstojnosti. Promiňte mi to, prosím. Nebude se to opakovat,“ vzkázal Kalousek.

Helena Langšádlová, která svoji rezignaci oznámila ve čtvrtek, zůstane poslankyní TOP 09. Strana ji vyšle do sněmovní komise pro hybridní hrozby a dál se bude věnovat boji s dezinformacemi, uvedla na tiskové konferenci minulý týden předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podle ní Langšádlová dávala více úsilí do obsahové části práce než prezentaci navenek. I to je ale práce ministra, vysvětlovala Pekarová.

Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel v pondělí pro ČTK uvedl, že se nejužší vedení strany na kandidátovi na post ministra pro vědu jednoznačně shodlo. Poslanec, o němž se spekulovalo jako o nástupci Heleny Langšádlové, současně uvedl, že on to nebude. Jméno, na kterém se shodli předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředsedové, neprozradil s tím, že vedení chce věc nejprve projednat. Podle neoficiálních informací je horkým kandidátem ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. V úterý dopoledne se nad výběrem nového ministra sejde předsednictvo TOP 09, následně výkonný výbor strany.

Tagy: