TOP 09 a KDU-ČSL míří k zániku, tvrdí Valeš. Česká pravice se podle něj brzy zásadně obmění

Zleva končící ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová, předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci TOP 09 k podání demise ministryně Langšádlové, 25. dubna 2024, Praha.

K věci (120)

Vládní strany TOP 09 a KDU-ČSL čeká podle politologa Lukáše Valeše zánik. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS také prohlásil, že dojde k výraznému překreslení tuzemské politické mapy, a to zvláště na pravé části spektra. Zmínil i menší politické subjekty, které by mohly současné pravicové strany „nahradit nebo minimálně doplnit“.

V politickém prostoru podle Valeše schází TOP 09 specifické téma. „Ve straně je evidentní personální vyčerpanost. Například odchod ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové odráží dlouhodobý sestupný trend strany,“ prohlásil v pořadu K věci.

K TÉMATU: Zrušte tři ministry a přidejte uklízečkám, navrhuje Dostálová. Srovnáváte mravence a slona, řekl Bartoš

Langšádlová byla podle něj „předhozena voličům, aby strana ukázala, že je schopná změn“. Valeš podotkl, že více „na odpis“ je podle něj ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Prokázal jak neschopnost komunikace, tak nezvládání svého úřadu. Vzpomeňme na jeho neustálé slibování, že léky jsou a budou, i když realita byla jiná,“ řekl politolog.

Ve fungování TOP 09 je prý mnoho otazníků. „TOP 09 spolu s KDU-ČSL odchází stejně jako svého času Unie svobody či Občanská demokratická aliance. Tyto strany se vyčerpaly a nemají zatím potenciál se vrátit na pět procent,“ poznamenal.

Podle aktuálního průzkumu agentury Median se sněmovní preference TOP 09 pohybují okolo 3,5 procenta. „Stejně jako ve sportu je důležité vyhrát samotný zápas. Na trénink, který k tomu vede, tolik nehledíme. To znamená, že až volby jsou to klíčové,“ reagovala na nelichotivou prognózu šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Valeš mimo jiné podotkl, že na tuzemské scéně skutečná pravice chybí. „Na druhou stranu tu například máme projekt Motoristé sobě, který se pragmaticky spojil s Přísahou,“ uvedl Valeš. Připomenul také někdejšího předsedu Svobodných Petra Macha, který je nyní jedničkou eurokandidátky SPD a Trikolory.

„Na scéně je tak řada subjektů, které mohou současné pravicové strany nahradit nebo je minimálně doplnit. Jestli vláda bude pokračovat ve svém směřování, bude jen otázkou času, kdy TOP 09 a KDU-ČSL zaniknou. Čeká nás výrazné překreslení politické mapy především napravo, ale možná nejen na této části spektra,“ shrnul politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koaliční poslanci i opozice šijí do Jurečky. Vyšší odvody bezdětným mohou být i protiústavní

Tagy: