Nechci podporovat „kance Napoleona“, tepal Kalousek vládu Fialy. Pak se hádal s jeho poradcem

Exministr financí Miroslav Kalousek na sociálních sítích zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS). Zejména mířil na samotného premiéra a také chování koalice jako celku k hospodářské politice. Během nočního zveřejňování příspěvků se Kalousek pohádal s blízkým spolupracovníkem premiéra Františkem Cerhou. Ten totiž o bývalém ministru financí prohlásil, že by po případném odchodu z TOP 09 založil novou stranu. To Kalousek odmítl.

Někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je i po konci v politice na sociálních sítích velmi aktivní. V poslední době se ale nebojí kritizovat současnou vládu, ačkoliv podle svých vyjádření byl jejím voličem. Hodinu před sobotní půlnocí se do vládních politiků opřel kvůli špatné hospodářské politice a kvůli některým výrokům.

Miroslav Kalousek byl nedávno hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS:

„Odmítám akceptovat nekompetentní hospodářskou politiku a slabomyslnou propagandu dnešní vlády jenom proto, ,protože Babiš by byl horší‘. Ano, byl, o tom není pochyb. Ale jenom tenhle argument nestačí. Máme právo na vládu, která dokáže alespoň inteligentně předstírat, že se snaží a že ví, co dělá. Nechci podporovat ,kance Napoleona‘ jenom proto, aby se nevrátil ,pan Jones‘,“ řekl Kalousek s odkazem na známou knihu George Orwella Farma zvířat.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo zničil plynovod Nord Stream? Nové stopy vedou na Ukrajinu, Rusové by to prý nezvládli

V úvodu svého příspěvku někdejší šéf státní kasy připomněl, že proti bývalému premiérovi Andreji Babišovi a exprezidentovi Miloši Zemanovi vystupoval kriticky. Usiloval proto o koaliční uskupení, které by mohlo vyhrát volby podobně jako koalice Spolu a Piráti spolu se STAN.

Na Kalouska reagoval poradce a blízký spolupracovník premiéra František Cerha. „Už od jara prý obíháte Prahu a chystáte se na založení nový partaje. Je to pravda, nebo jen ošklivý drb?“ uvedl Cerha, který dříve pracoval pro primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a byl tajemníkem institutu Petra Fialy Pravého břehu.

Kalousek reagoval tím, že nemusí zakládat novou stranu. „Jednu už jsem založil, jsem jejím členem a ta stále existuje. Možná i se svými idejemi. Máte vy také nějakou jinou ideu, než živit se tím, co neumíte?“ opřel se do Cerhy bývalý ministr financí.

Fialův spolupracovník si však rýpnutí nenechal líbit. Setrvání Kalouska v TOP 09 označil za druhou variantu, pokud by nová strana nevznikla. „Že se rozhodnete zachraňovat tu partaj, ve který jste stále členem. Prý se rozhodne po jejím sněmu. Tak jsem zvědavý, zda to byly jen vošklivý pomluvy,“ dodal Cerha v narážce na případnou Kalouskovu politickou budoucnost s odkazem na letošní sněm TOP 09, kde ale o rady exministra a spoluzakladatele dlouhodobě nestojí.

Tagy: