Kalousek se opřel do koaličních partnerů v Plzni. Dáte řetěz Babišovu lokaji, je to ostuda

Miroslav Kalousek

Výsledky senátních a komunálních voleb

Bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek se pustil do kritiky Pirátů. Nelíbí se mu, že strana v Plzni po komunálních volbách „obešla“ vítězné Spolu a utvořila koalici s hnutím ANO, za podpory SPD. K postupu plzeňských Pirátů se negativně vyjádřil i předseda strany Ivan Bartoš a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Přes kritiku předsedy Bartoše stojí ale plzeňský lídr Pirátů Bosák za koalicí s ANO a STAN podpořenou SPD. Večer ji bude hájit v Praze na vedení Pirátů.

„Plzeň je čtvrté největší město v republice. Volby v něm vyhrála Spolu. Místní Piráti a STAN se však rozhodli vítěze voleb obejít, ještě v noci ohlásili koalici s ANO a primátorský řetěz chtějí odevzdat Babišovu lokaji. Pokládám to za ostudu a mravní selhání,“ sdílel své rozhořčení bývalý politik na Twitteru. „Třešničkou na dortu je k tomu slib dvou kandidátů za SPD, že tuhle ‚koalici hanby‘ podpoří,“ dodal pak v komentáři pod příspěvkem.

Proti vývoji ve vedení Plzně se postavil i Ivan Bartoš. Ten uvedl, že má s ustavovanou koalicí v Plzni osobně velký problém. „U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ dodal. Pirátský předseda má prý se vznikající koalicí „velký problém“. Zvažuje i využití kontrolních mechanismů ve straně, uvedl na Twitteru. O věci také jednal s předsedou STAN Vítem Rakušanem.

„S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ napsal Rakušan v SMS zprávě.

Nad spoluprací s SPD se pozastavili také zástupci plzeňského Spolu. Zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by podle nich pošlapalo hodnoty, které Spolu sdílí s dalšími demokratickými stranami. To by také ohrozilo praktické fungování města. Lídr vítězného Spolu v Plzni David Šlouf vznikající koalici označil za předem domluvenou. Lídr ANO Roman Zarzycký to odmítl.

Jak k situaci došlo?

Komunální volby v Plzni vyhrála koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Po sečtení hlasů ale ANO, Piráti a STAN oznámili, že mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu. ANO pak navíc získalo dva další zastupitele za SPD. Lídři ANO, Pirátů a STAN pak ještě v noci podepsali společné memorandum. Primátorem by měl být lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana.

Koalice Spolu získala v Plzni v obecních volbách 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Tagy: