Kam až Rusko zajde? Osvoboďme další území, Západ reagovat nebude, zní z Moskvy

Ruští vojáci na hranicích s Ukrajinou

360° (221)

Ruským uznáním Doněcké a Luhanské lidové republiky přišla Ukrajina osm let po anexi Krymu o další část svého území. To ale nemusí být zdaleka konec. Někteří ruští politici totiž vyzývají k ještě většímu okleštění Ukrajiny. Jak sdělil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Alexandr Šerin, člen vedení ruské národovecké strany LDPR a kapitán výsadkových vojsk v záloze, vzbouřené republiky si zaslouží větší území, které má být „osvobozeno“ od Ukrajiny.

Včera (v pondělí) Rusko uznalo nezávislost tzv. Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny. Co k tomu Vladimira Putina vedlo? Situace na východě Ukrajiny se mimořádně nezměnila, aby Rusko přistoupilo k takovému kroku.
Včerejší uznání Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky Ruskou federací je aktuální, silné a správné gesto. Rusko se neotočilo zády k Rusům, nezradilo svůj lid. Poskytne jim všechnu nutnou ochranu.

Proč právě teď byla uznána nezávislost donbaských republik? Do posledního okamžiku vedení Ruska mělo nějaké naděje, že se ukrajinská garnitura vzpamatuje, změní rétoriku vůči Rusům a Ruské federaci, že začnou procesy k řešení situace na Donbasu. A že Západ bude akceptovat ruské bezpečnostní záruky, na kterých Moskva trvá. Nic z toho splněno nebylo. Proto se Rusko rozhodlo uznat nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Jak se bude situace po uznání ruském uznání DLR a LLR vyvíjet dál?
Myslím, že se domobrana Doněcké a Luhanské lidové republiky nyní může nazývat ozbrojenými silami DLR a LLR. Uzavřeli jsme dohodu o přátelství a vzájemné pomoci. Budeme jim poskytovat všechnu potřebnou pomoc.

Jsem rovněž přesvědčen, že v první řadě je nutné plně osvobodit území Doněcké a Luhanské lidové republiky od ukrajinských fašistů, aby mohly kontrolovat na celém území Doněcké a Luhanské oblasti, které byly Ukrajině předány Sovětským svazem.

Existuje scénář, že se donbaské republiky připojí k Rusku?Nepochybně je nejprve nutné osvobodit území Doněcké a Luhanské oblasti. A poté, pokud si obyvatelé Doněcké a Luhanské lidové republiky budou přát, dojde k připojení k Ruské federaci. Takové přání jim musíme splnit.

Chtěl bych připomenout, že se v roce 2014 referendum o nezávislosti konalo na celém území Doněcké a Luhanské oblasti. Poté byla tato území částečně okupována ukrajinskými vojsky (Ukrajina ani jedno z referend neuznala a nadále považovala obě oblasti za své svrchované území, pozn. red.) a částečně zůstala pod kontrolou DLR a LLR. Takže to je vůle všech obyvatel těchto oblastí a oni se musí plně připojit k Doněcké a Luhanské lidové republice.

Jakou očekáváte reakci Západu a Ukrajiny na rozhodnutí uznat nezávislost donbaských republik?
Reakce Západu a Ukrajiny nebude žádná. Všichni se s tím smíří a omezí se jen na prohlášení a hrozby Rusku.

Tagy: