Mámy s Hyundai po Česku za dobrodružstvím: Pardubicko je pro něj jako stvořené

Prozkoumat Pardubice lze i z hladiny řeky Chrudimky.

Mámy na cestách Pardubice

Být rodičem je náročná disciplína. A co teprve být mámou, tím spíš mámou v očekávání. Příležitost odreagovat se, načerpat nové síly a poznat něco nového se v takové situaci hledá někdy těžko. Ale jde to. V pořadu Prima Česko v rubrice Mámy na cestách všem, které nevěří, jde příkladem reportérka Andrea Antony. Tentokrát ve voze Hyundai IONIQ 5 vyrazila s kamarádkou poznávat Pardubice jinak než jen po vůni perníku.

Oficiální slogan Pardubic je: „Město perníku a koní.“ Andrea Antony se ale s kamarádkou rozhodly prozkoumat Pardubice a tyhle dvě hlavní atrakce vynechat. Bude i tak co vidět? O tom nepochybujte! „Pardubice jsou krásné město na soutoku Labe a Chrudimky. Myslím, že si každý v Pardubicích najde, co ho baví. Je tu možnost navštívit mnoho kulturních i sportovních akcí. Můžeme se tady rozhlédnout po Pernštýnském náměstí, které je vystavěné v renesančním stylu. Za ten jednotný styl vděčíme Pernštejnům a velkému požáru, protože oni obnovovali Pardubice od znovu,“ vypráví dalekosáhlou historii Aleš Chaloupka, referent turistických aktivit města Pardubice.

Jíst, objevovat, kochat se

Výlet do Pardubic v podání brzy dvojnásobné maminky s kamarádkou začíná historií, která je tady nejvýznamněji zastoupena na Zámku Pardubice. Ten je v současné době renesančním klenotem, který představuje věhlasnou slávu rodu Pernštejnů. „Je to národní kulturní památka ČR především proto, že se jedná o goticko-renesanční zámek. Je to zámek postavený na původním hradu. A je na něm zajímavé ještě to, že se ukrývá uvnitř mohutného valového opevnění. Ta architektonická kompozice je v rámci Evropy zcela ojedinělá,“ vypráví v pořadu Prima Česko Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.

V rámci prohlídky vnitřního okruhu zámku můžete nově navštívit i zbrojnici, kde nenajdete žádné nápisy typu „nesahat na exponáty“. Právě naopak. Dokonce si tady můžete vyzkoušet brnění i dobové zbraně a třeba si „vystřelit na Turka“.

Doporučujeme vystoupat na zámecké valy, odkud je krásný výhled jak na zámek, tak na město. „Jsou to jediné valy v původní podobě ve střední Evropě. Ve své době to byla úplná novinka, která přicházela z italských zemí jako určitý vliv vojenské architektury,“ připomíná Tomáš Libánek.

Ten nejhezčí výhled je ale údajně ze Zelené brány v centru. Je ovšem potřeba vystoupat 60 metrů do výšky, což nastávajícím maminkám může dát zabrat, ale jde to. „Zelená brána byla součástí opevnění Pardubic. Byla vystavěna Jiříkem Olomouckým v roce 1542,“ vypráví Aleš Chaloupka.

A kdo má raději pohodu a klídek, může využít zdejší pohostinnosti a uspořádat si třeba piknik v místních Tyršových sadech.

Vynucená pauza aneb elektromobil zachraňuje natáčení

A zatímco dvojici průzkumnic nové poznatky ženou dál, kamera hlásí SOS, dochází jí energie. Nicméně to neznamená žádný zásadní problém. Během pár minut ji kameraman připojuje k IONIQ 5 od společnosti Hyundai a za chvíli je zase možné pokračovat.

Poslední naplánovaná zastávka nabízí nejvíc vzrušení – jde se na paddleboard! Půjčit si prkna nebo šlapadla je možné v centru města a buď se lze vydat po Labi na delší výlet, nebo prozkoumat Pardubice z Chrudimky, která jimi protéká.

A pro případ, že raději objevujete krásy naší vlasti suchou nohou, je tu i další možnost: „Kdo má rád kola a kolečkové brusle, tak si tady určitě přijde na své. Pardubice mají hustou síť cyklostezek, je možné se na kole pohybovat nejen po městě, ale i jeho okolí. Doporučil bych určitě cyklotrasu na Kunětickou horu,“ zve všechny cyklisty Aleš Chaloupka.

Ať už se rozhodnete prozkoumat Pardubice pěšmo, na kole, bruslích, či paddleboardu, jisté je jedno – užijete si to. A alespoň jedno perníkové srdce si nejspíš stejně odvezete.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 5 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy: