Start do života lehký neměly: Představujeme kočičky z útulku Catky v Poděbradech

Kamil

Prima mazlíček: Hledání domovů 1

V prvním díle našeho minipořadu Prima Mazlíček jsme navštívili útulek v Poděbradech, kde čeká na domov asi padesát kočiček. My jsme pro vás natočili malou ochutnávku těch, které se prošly před kamerou, a navíc jsme díky partnerovi pořadu, společnosti Hecht, darovali přes 300 kilogramů krmiva.

V útulku Catky v Poděbradech se starají asi o 50 kočiček. Na první pohled byste ani neřekli, že se jedná o útulek, kočky žijí v příjemném domácím prostředí a dokonce mají i zasíťovanou zahradu, a tak se ve slunných dnech mohou vyhřívat venku.

Ivoš

Šedý roční kocourek Ivoš bydlel 4 dny na cizí zahradě. Majitelé zahrady ho nekrmili ve víře, že odejde. Neodešel. Tak byl přivezen do útulku.

Ivoš je mladý kamarádský kocour. Očekávalo se, že po oznámení, že je v útulku, přiběhne zoufalý majitel a nastane šťastné shledání. Nikdo nepřišel. Ivoš tak hledá novou rodinu.

Filio

Filio běhal v Bobnicích kolem školy a loudil na dětech svačinu. Zadní packu měl podivně zkroucenou. Bobničtí mysleli, že je to čerstvé zranění, tak zavolali do Catek, aby se o kocoura postarali. Na veterině se ukázalo, že zranění je staré a polámané kosti špatně srostly.

Filio absolvoval náročnou ortopedickou operaci na VETcentru v Praze. Operace byla opravdu komplikovaná. Filo zranění utrpěl jako koťátko. Měl zlomenou holenní a patní kost. V důsledku zranění holenní kost přestala růst. Rovnoběžná kost lýtková ale rostla normálně, takže vytvořila luk podél holenní kosti. Část zraněné kosti trčela šikmo a bránila Filiovi natáhnout nohu.

Pan doktor trčící kost seřízl a vytvořil z ní štěp. Po prodloužení holenní kosti se lýtková kost uvolnila do správné polohy a Filiova deformovaná packa se narovnala. Tato poloha byla zafixována titanovou destičkou a upevněna šrouby.

Filio běhá a skáče bez jakéhokoli omezení. Je to drobný kocour, ale sebevědomí z něho sálá na dálku. Velcí tlustí kocouři, dvakrát větší než on, před ním ustupují, někdy dokonce velmi rychle. Filio je nyní spolehlivým strážcem kuchyně.

Olívie

Tříletá Oli pochází z nymburských drahelických zahrádek. Tedy původně asi měla domov, ale letos na jaře se objevila v zahrádkách. Porodila tam 3 černé dcerušky podobné si jak vejce vejci. Protože zahrádkáři kočičí rodinu nechtěli, putovala do útulku. Olivie je hodná, milá, přiměřeně akční.

Mayo

Mayo je mladý tříletý kamarádský kocour. Pochází asi ze skromných poměrů z kočičí komunity, protože i po dlouhé době u jídla vrčí jako tygr. Je šikovný, podle informací od nálezce se pohyboval na velkém území, viděn byl tu v jedné vesnici, tu v jiné několik kilometrů vzdálené. Toulání mu, zdá se, nechybí. Rád se vyhřívá doma na okně nebo se jde proběhnout na zahradu.

Kamil

V mrazivých únorových dnech Kamila někdo vyhodil k poděbradským jezerům, kde v zimě obvykle nepotkáte živou duši, natož něco k jídlu. Naděje na přežití tam byly minimální. Když se objevila záchrana v podobě lidí venčících psa, musel se Kamil hodně snažit, aby byl zachráněn. Utíkal za lidmi, co mu pacičky stačily a nenechal se odbýt, když ho tam chtěli nechat.

Kamil se nastěhoval do útulku. Byl v bezpečí, teple, měl dost jídla. Trápení ale nebyl konec. Kocourek těžce dýchal. Na rentgenovém snímku připomínaly jeho plíce hustou mlhovinu. Kamil navštívil několik veterinářů, než se našla účinná léčba. Plíce měl masivně napadené plicnivkami. Zřejmě je získal už od maminky placentou, protože za 6 měsíců Kamilova života okupovaly plíce takřka beze zbytku.

Při týdenním pobytu na veterině v Lužci nad Cidlinou se Kamil vrátil do života. Následovalo několik týdnů užívání antibiotik, laserové terapie a nyní je bez jakýchkoli léků. Uzdravení plic bude trvat možná ještě několik měsíců. Možná nebude nikdy dokonalé, ale na Kamilovi byste žádný problém nepoznali. Běhá, šplhá, hraje si… možná se trochu rychleji unaví, ale je to statečný kocour. I když mu bylo hodně špatně, nepřestával mít zájem o svět, jídlo a hlazení.

Kdyby se někdo do Kamila zamiloval, může ho adoptovat. Kocourek nepotřebuje žádnou zvláštní péči a nový domov by mu určitě poskytl infekčně bezpečnější prostředí než útulek.

Informace o adopci

Útulek Catky v Poděbradech

723 199 443 – Dana, dana@catky.cz

776 605 478 – Stáňa

300 kilo pro útulek

Díky našemu partnerovi společnosti Hecht jsme navíc kočičky nejen natočily, ale mohly je obdarovat granulemi. Do útulku jsme přivezli přes 300 kilo krmiva Prominent, které je vyráběné výhradně v České republice. Zakoupit je můžete exkluzivně v síti prodejen HECHT – specialista na zahradu – a na e-shopu.

Tagy: