Kamion s uprchlíky, zadržený na dálnici D2, nebyl jediný. Další pokračoval do Německa

Pašeráky lidí zadrželi v Německu

Případ 48 migrantů, které policisté a celníci před necelým týdnem našli v návěsu kamionu na dálnici D2 u Podivína, má pokračování. Policistům se totiž podařilo zjistit, že uprchlíky převážely hned dva kamiony. Na ten druhý si díky mezinárodní spolupráci počíhali němečtí policisté a řidiče i uprchlíky okamžitě zadrželi.

V návěsu tureckého kamionu se tísnilo na 48 migrantů ze Sýrie a Turecka. Všichni nakonec skončili v azylových centrech po celé republice. To ale policisté ještě netušili, že ve chvíli, kdy uprchlíci vystupovali z návěsu, jel opodál ještě druhý nákladní vůz, který převážel další desítky migrantů. Také mířil do Německa.

Zvrat nastal po výslechu obou tureckých řidičů kamionu. „Na základě vyhodnocení získaných informací došlo v rámci mezinárodní policejní spolupráce k předání poznatků, které kolegové ze zahraničí využili k dalšímu šetření v rámci tranzitní nelegální migrace,“ sdělila mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. Výsledkem bylo, že německá policie poblíž Pasova nakonec našla jak druhý nákladní vůz s uprchlíky, tak i řidiče. „Rychlá přeshraniční spolupráce mezi Policií ČR a německou policií vedla k zatčení tří převaděčů,“ uvedl německý velvyslanec v ČR Christoph Israng.

Další dva převaděči jsou podle informací CNN Prima NEWS právě řidiči tureckého kamionu, který převážel 48 migrantů. Šoféři okamžitě po propuštění přes Rakousko zamířili do Německa. Tam si ale na ně tamní policie počíhala a okamžitě je znovu zadržela. Česká strana je přitom chvíli předtím pustila na svobodu. Neměla totiž důkazy o tom, že řidiči o migrantech v návěsu věděli. „Na základě provedeného šetření policie neshledala na straně řidičů úmyslné zavinění. Z toho důvodu následně došlo k propuštění řidičů ze zadržení,“ řekl Jan Slaný, státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Břeclavi.

Případ Jiřího Sagana

Podobný případ, ale s úplně jiným koncem, se stal před dvěma roky českému řidiči kamionu Jiřímu Saganovi ve Francii. Toho poslali tamní soudy do vězení za to, že se v chladicím boxu kamionu údajně pokoušel převézt 15 Iráčanů do Británie. I když Sagan od začátku tvrdil, že o migrantech nevěděl a do kamionu mu museli vniknout v době, kdy spal, nebylo mu to nic platné. Za pašování a týrání lidí mrazem dostal ve Francii 24 měsíců vězení.

Tagy: