Vondroušová podlehla Kanaďance. O postupu do finále Poháru B. J. Kingové rozhodne čtyřhra

Markéta Vondroušová prohrála s Leylah Fernandezovou 2:6, 6:2, 3:6 a české tenistky hrají v semifinále Poháru Billie Jean Kingové s Kanadou 1:1 na zápasy. O postupujících do finále tak rozhodne čtyřhra. V první dvouhře v Sevillle Barbora Krejčíková porazila Marinu Stakusicovou 6:2 a 6:1

Do čtyřhry nasadil kapitán Petr Pála sedminásobné grandslamové šampionky Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Za Kanaďanky budou hrát Fernandezová a Gabriela Dabrowská. Češky usilují o postup do prvního finále v týmové soutěži po pěti letech.

Vítězky se utkají v neděli o trofej s Itálií, která přehrála Slovinsko 2:0. Výběr kapitánky Tathiany Garbinové se dostal do finále po deseti letech a zaútočí v týmové soutěži na pátý titul. V novém formátu, který nese jméno po americké legendě Billie Jean Kingové, ale ještě neuspěly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Procházka je na tom lépe než kdy jindy, tvrdí jeho kouč. Popsal, jak zdokonalují taktiku boje

Wimbledonská vítězka Vondroušová prohrála v reprezentaci po jedenácti výhrách ve dvouhře a celkově třinácti zápasech. Pětatřicátá hráčka světa Fernandezová jí oplatila porážku z baráže Fed Cupu v roce 2019. Kanaďanka uspěla i přes 41 nevynucených chyb. „Ona hrála neskutečný tenis. Zápas byl od druhého setu fakt dobrý. Myslím, že ona tyhle soutěže hraje hrozně dobře. Celkově to byl hodně dobrý zápas,“ řekla novinářům Vondroušová.

Vondroušová měla už v prvním gamu při podání soupeřky šest brejkbolů. Ani jeden ale nevyužila a Fernandezová udeřila. Kanaďanka utekla díky dvěma brejkům do vedení 4:0 a závěr pohlídala. Vondroušová ztratila v národním týmu set ve dvouhře po šesti letech.

Úvod druhého setu už Vondroušová zachytila. V prvním gamu tentokrát brejkbol využila, totéž zopakovala i ve třetí hře a dostala se do vedení 4:0. Také česká tenistka náskok nepustila a vynutila si rozhodující třetí set.

Do něj vstoupila Vondroušová brejkem, ale poté prohrála čtyři hry za sebou. Za stavu 3:5 mohla ještě duel zdramatizovat, při servisu soupeřky vedla Vondroušová 40:0. Ani jeden brejkbol ale nevyužila a Fernandezová pěti míčky za sebou dotáhla duel k vítězství. „Od stavu 40:0 jsem si skoro nesáhla na míč. Už to bylo těžké,“ podotkla Vondroušová.

Sedmadvacetiletá Krejčíková si připsala v soutěži teprve druhé vítězství ve dvouhře. Poprvé uspěla v dubnové kvalifikaci s Ukrajinkou Katarinou Zavackou. V Seville navázala na úspěchy ze čtyřhry, v níž se Siniakovou vyhrály duely v základní skupině se Švýcarkami a Američankami.

Bývalá světová dvojka Krejčíková vzala hned v úvodu 258. hráčce světa Stakusicové podání, sama jí nenabídla v prvním setu ani jeden brejkbol. V sedmé hře získala další brejk a sadu dopodávala.

Také druhý set začala světová desítka Krejčíková brejkem. Stakusicová sice vzápětí srovnala, nedokázala už ale do konce utkání ani jednou svůj servis udržet. Tenistka z Ivančic brejkla o devět mladší soupeřku ještě třikrát a proměnila po hodině a 23 minutách druhý mečbol.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Údery trénoval do skály, neznal limity. Je to dobrák i díky sportu, řekl Šauer o Procházkovi

Tagy:
soutěž tenis Kateřina Siniaková Barbora Krejčíková finále tenista Markéta Vondroušová Billie Jean Kingová Petr Pála Leylah Fernandezová Gabriela Dabrowski