Granáty rozmetaly pokoj vedle mě. Legendární sniper Wali je naživu, popsal boje na frontě

Odstřelovač Wali je živý

Zpráva o smrti kanadského odstřelovače Waliho obletěla před několika dny svět. Neověřené informace hovořily o tom, že zahynul při bombardování u ukrajinského města Javoriv. Ve videorozhovoru pro Global News se ale ohlásil živý a zdravý. „Je to součást propagandistické kampaně Rusů,“ vysvětluje v něm zkušený sniper, který prošel konflikty v Afghánistánu i Iráku.

Zvěsti o tom, že Wali zemřel, se začaly šířit na sociálních sítích minulý týden, aniž by byl zřejmý jejich zdroj. Sám voják neví, odkud se informace vzaly. Prý ho překvapily, když se před několika dny vrátil z bojové linie.

V úterním rozhovoru z Kyjevské oblasti pro Global News uvedl, že je „dobře nakrmený, odpočatý a v pořádku“. Vysvětlil, že poslední týden, kdy se šířily zvěsti o jeho smrti, strávil v bojích v Kyjevské oblasti a nyní odpočívá, protože je nemocný. „Byl jsem poslední, kdo se dozvěděl, že jsem mrtvý,“ poznamenal.

„Myslím, že jsou to jen trollové. Nechápu, proč prosazují takové lži. Je to zvláštní, protože když pak přijdu a všem řeknu, že jsem naživu, nepřítel ztratí kvůli této propagandě důvěryhodnost,“ dodal v narážce na pravděpodobný původ lži.

Granáty rozmetaly pokoj vedle mě

Přiznává však, že za poslední týden měl několik blízkých střetů. „Byl jsem v domě, kde granáty z tanku rozstřílely místnost hned vedle mě, byl jsem asi tři metry od nich. Měli jsme štěstí,“ popisuje v rozhovoru odstřelovač s tím, že ho překvapilo, jak je válka na Ukrajině odlišná od ostatních válečných oblastí, ve kterých byl.

„Není to tak, že by se všechno zhroutilo, pořád je tam internet. Ve většině bojových zón není elektřina ani voda a je tam chaos,“ zmínil. „Když jdete ale do centra (Kyjeva), je to v pořádku. Při jedné z hlídek jsem byl v úžasném bytě. Stejný byste mohli mít v Torontu. Byl tam i automat na espresso,“ podivoval se.

Ruské válečné úsilí Wali hodnotí jako „amatérské“ a dodává, že „Rusové nemají takové schopnosti jako síly NATO. Rusko je chudá země, což se odráží v jejich zbraních. Všechno ničí, jen stále znovu a znovu střílejí na domy“.

„Jednou v noci stříleli Rusové nedaleko od nás stovky střel. V jednu chvíli jsem se kochal výhledem a říkal si: ‚To je ale krásný západ slunce.‘ Pak jsem si ale uvědomil, že to jsou hořící domy,“ popsal mrazivý zážitek.

Wali, jehož pravé jméno se z důvodu bezpečnosti neuvádí, přistál na Ukrajině 4. března spolu s dalšími třemi bývalými kanadskými vojáky a velkým počtem britských veteránů.

Tagy: