Telegramový kanál se jménem střelce z UK? Účet s výhružkami nevznikl zpětně, tvrdí zdroj

Zásah policistů na Filozofické fakultě v Praze.

Poslanci dostali od policie zprávu k zásahu na filozofické fakultě

Telegramový kanál, o kterém se bezprostředně po prosincovém útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy spekulovalo jako o profilu střelce, nebyl vytvořen zpětně. S informací přišel web Neovlivní.cz, který se odvolává na zdroj z bezpečnostní komunity.

„Chci střílet ve škole, možná se i zabít,“ stálo na telegramovém kanále s datem 10. prosince 2023 v 10:36. Po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince, při němž zemřelo 14 lidí a dalších 25 utrpělo zranění, se spekulovalo, že na něj psal sám střelec. Pochybnosti však vzbuzovaly informace, že zprávy byly prezentovány v azbuce s použitím slangových výrazů a k jejich editaci došlo 95 minut poté, co útočník spáchal sebevraždu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za masovou vraždu syna ve škole je vinna jeho matka. V USA padl přelomový rozsudek

Web Neovlivní.cz nyní přišel se zjištěním, že kanál nebyl vytvořen zpětně. Odvolává se na data bezpečnostních složek. Vzniknout měl 9. prosince ve 20:03:50. „Máme zdokumentováno, že před útokem skutečně tento kanál existoval a výroky o střelbě tam byly,“ popsal vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Stále však není jasné, zda účet patřil muži, jehož jméno figurovalo jak v názvu kanálu, tak v URL adrese, nebo se za něj někdo vydával – účet mohl v takovém případě po střelbě přejmenovat. Až do osudového dne si zprávy četly jednotky lidí. Poté, co se informace o kanálu dostaly k širší veřejnosti, dosáhl počet zobrazení hranice 40 tisíc.

„Ve svém důsledku není důležité, zda šlo o účet střelce, nebo někoho, kdo se za něj vydával. Podstatné je, že před útokem informace o hrozbě, že se něco může stát, byla. A bohužel nikdo nezareagoval,“ popsal zdroj.

Úřady se k účtu nevyjádřily. „Pracujeme se všemi dostupnými informacemi, které nad tím lze mít. Děláme pro to všechno, ale nemůžu vám k tomu říct vůbec nic,“ uvedl Břetislav Brejcha, vedoucí Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Problém se slídilem z Vinohrad má čím dál více žen. Nezdráhá se je pronásledovat až k domu

Tagy:
střelba Univerzita Karlova Telegram Filozofická fakulta Univerzity Karlovy