Za masovou vraždu syna ve škole je vinna jeho matka. V USA padl přelomový rozsudek

Soud s Jennifer Crumbleyovou.

Přelomový rozsudek v USA ohledně masové střelby

Jennifer Crumbleyová, matka teenagera, který v roce 2021 zavraždil čtyři studenty na střední škole v Oxfordu, Michiganu, byla v úterý shledána vinnou ze všech čtyř případů neúmyslného zabití v právním procesu, který zkoumal novou strategii v případech masových střeleb, informovala CNN.

I přesto, že pětačtyřicetiletá Crumbleyová prohlásila, že se v případu masové střelby na oxfordské střední škole z 30. listopadu 2021, při které její syn zabil čtyři studenty a zranil šest studentů a učitele, cítí nevinná, justice byla nekompromisní. A žena byla po více než deseti hodinách vyvedena ze soudní síně v poutech. Hrozí jí až 15 let vězení, soudní slyšení bylo naplánováno na 9. dubna. Napsalo zpravodajství CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Chci vidět tvář toho, kdo odvolal policii od fakulty, říká truchlící matka. Není sama

Případ byl projednáván v rámci nové strategie, která je zaměřena na rodiče střelců a jejich odpovědnost za činy v případě masových vražd. Ačkoli v minulosti mohli rodiče nést odpovědnost za nedbalost nebo držení zbraně, tentokrát byla poprvé rodičům střelce, který útočil na škole, přisouzena přímá odpovědnost za zabíjení.

Obhájkyně Shannon Smithová podotkla, že případ je skutečně „nebezpečný“ pro všechny rodiče. „Může být rodič opravdu zodpovědný za všechno, co jeho dítě udělá? Navíc, když se to nedá předvídat?“ tázala se.

Před soudem má začátkem března stanout i manžel Crumbleyové James. I on čelí stejnému obvinění.

Syn Ethan se přiznal k jednomu případu terorismu s následkem smrti, čtyřem vraždám a dalším devatenácti obviněním souvisejícími s jeho smrtícím řáděním na škole. V loňském roce byl odsouzen k doživotnímu nepodmíněnému trestu odnětí svobody. V procesu se rozhodl nevypovídat a využil svého práva mlčet.

Synovi koupila zbraň a přehlížela jeho psychické problémy

Během týdenního svědectví vypovídali ve prospěch obžaloby zástupci orgánů činných v trestním řízení, zaměstnanci školy, oběti střelby i ti, kteří Jennifer Crumbleyovou znali. Obžaloba se ženu snažila vykreslit jako nevšímavou matku, která se více zajímala o své koně a mimomanželský poměr než o blaho svého syna.

Odpovědnost podle obžaloby nese hned z několika důvodů. Prvním z nich se týká toho, že to byla ona, kdo svému patnáctiletému synovi koupil zbraň a také ji nesprávně skladoval. Ze zveřejněného kamerového záznamu dokonce vyplynulo, že 27. listopadu 2021, tedy několik dní před střelbou, šla s Ethanem na střelnici. „Máma a syn den testují jeho nový vánoční dárek,“ napsala tehdy na sociální sítě.

Za nesprávné  uchovávání zbraně však Crumbleyová viní i svého manžela: „Byla to spíš jeho věc, takže jsem to nechala na něm. Necítila jsem se pohodlně, když jsem na ni dávala zámek,“ poznamenala.

Obžaloba také tvrdila, že žena věděla o Ethanových zhoršujících se psychických problémech. Například na jaře 2021 jí poslal sérii textových zpráv, v nichž tvrdil, že v domě je duch nebo ďábel, a prosil ji, aby mu odpověděla, ale ona tak neučinila. Také napsal kamarádovi, že o halucinacích řekl rodičům a požádal o pomoc, ale matka se mu vysmála.

Tyto informace však Crumbleyová popřela s tím, že o strašení v domě pravidelně vtipkovali. A její syn nikdy nepožádal o pomoc. „Myslela jsem si, že k sobě máme blízko. Mluvili jsme spolu. Měl u mě dveře otevřené,“ uvedla.

Nakonec obžaloba zdůraznila její nečinnost na schůzce se zaměstnanci školy v den střelby. Toho rána našel učitel Ethanovu kresbu, na níž byla zobrazena zbraň a krvácející člověk spolu s větami „myšlenky nepřestanou, pomozte mi“, „všude je krev“ a „můj život je k ničemu“. Crumbleyovi byli zavoláni do školy na schůzku. Školní poradce vypověděl, že rodičům doporučil, aby si syna vzali ze školy domů a okamžitě se podrobili psychiatrické léčbě. Oni to však podle zpravodajství BBC odmítli s tím, že nemůžou zameškat práci a syna nechali ve škole. Krátce po schůzce vytáhl teenager z batohu střelnou zbraň a zahájil palbu na spolužáky, přičemž zabil Hanu St. Julianovou, Tatea Myrea, Madisyn Baldwinovou a Justina Shillinga.

„Jen maličkosti mohly zachránit Haně, Tateovi, Madisyn a Justinovi život. Jen maličkosti. A ona to nejenže neudělala, ona toho ani nelituje,“ uvedla prokurátorka okresu Oakland Karen McDonaldová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Strach v Německu. Šestnáctiletý mladík útočil na škole poblíž českých hranic. Pobodal třeťačku

Tagy:
obžaloba krimi soudy USA Jennifer Crumbleyová střelba na škole odpovědnost za dítě