Nenávidí mě, chci způsobit bolest, měl podle údajného deníku psát střelec. Policie zkoumá pravost

Střelba na Filozofické fakultě v Praze

Tisková konference policie ke střelbě v Praze

Střelec, který při nejhorším incidentu v dějinách České republiky zabil na Filozofické fakultě v Praze alespoň 14 lidí, trpěl podle údajného deníku psychickými problémy. Své myšlenky i plány k hrůznému činu měl zveřejnit na sociální síti Telegram. Na profil ze sociální sítě odkazovali i policisté, nedokázali ovšem potvrdit jeho autentičnost. Domnělý pachatel měl mimo jiné popisovat, že chce ve světě způsobit co nejvíc bolesti a všichni ho nenávidí. Některé okolnosti nasvědčují tomu, že by mohlo jít o podvrh.

Redakce CNN Prima NEWS má vyjádření z údajného útočníkova účtu k dispozici, nicméně kvůli povaze incidentu nebude sdílet jejich plné znění a nebude k nim poskytovat odkaz. Profil již není veřejný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůza na univerzitě v Praze nemá obdoby. Je nejtragičtější střelbou v historii Česka

Nejstarší příspěvky z údajného vrahova deníku jsou z 9. prosince, profil byl nicméně zřejmě až do útoku neveřejný, veškerý text je psán rusky. Muž, který podle policistů sám na fakultě studoval, uvedl, že k masové střelbě ho inspiroval podobný incident ze zahraničí. Již na úvod zmínil, že po svém útoku si zvažuje vzít život.

„Všichni mě zkrátka nenáviděli, nenáviděli mě a budou mě nenávidět i dál. Se*u na to, protože to je vzájemné,“ napsal 11. prosince. Později doplnil, že některé příspěvky jsou příliš osobní nebo se za ně styděl a chystá se je smazat.

Psychické problémy pisatele byly zřejmé z dalších příspěvků. „Zas*aný den, zas*aný život,“ napsal v jednom z nich. „Piju čaj a chci se zastřelit“ nebo „Nesnáším svět a chci zanechat co nejvíc bolesti“ zveřejnil v dalších z nich. Poslední zprávu napsal 19. prosince: „Zvonilo mi v uších, jako nějaké zku*vené světlušky. Chtěl jsem si vyrvat uši.“

Otazníky kolem pravosti

Policie se na informace z profilu na tiskové konferenci též odkazovala, nicméně nedokázala potvrdit jeho pravost. „Musíme prověřit celý profil a vyhodnotit informace,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek. „Pracujeme s informací a ověřujeme profil i další vazby,“ doplnil na další tiskové konferenci s tím, že síť používají miliony lidí a její provozovatelé v Evropě nespolupracují s orgány při vyšetřování trestných činů.

Na sociálních sítích se objevily i informace zpochybňující pravost profilu. Někteří uživatelé upozorňovali, že nejstarší příspěvek měl být podle historie úprav pozměněn až po střelcově smrti, zároveň zpochybňovali úroveň užívané ruštiny. Na druhou stranu nelze vyloučit, že útočník někomu poskytl přístup k účtu. Navíc zbylé příspěvky, které též hovoří o plánech na střelbu ve škole, upravené nejsou. Stejně tak se v neupraveném příspěvku shoduje křestní jméno útočníka s identifikovaným pachatelem.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrůza na univerzitě očima studentů. Policisté nás vyhnali ze školy a křičeli ruce nahoru

Tagy: