Kancléř Mynář musí bojovat s žumpou. Neodsuzoval bych ho, říká herec Vyskočil

Co Čech, to politik! (1019)

Chování mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka i kancléře Vratislava Mynáře je pochopitelné, uvedl v pořadu Co Čech, to politik! herec Ivan Vyskočil. Spolupracovníci Miloše Zemana totiž podle něj musí bojovat s „žumpou“, kterou představují kritici Hradu, upřesnil ve vysílání CNN Prima NEWS. S tím však nesouhlasil spisovatel Ondřej Neff, který mlžení o zdravotním stavu hlavy státu označil za selhání.

„V první řadě bych si přál, aby se pan prezident uzdravil. Pozice kancléře Vratislava Mynáře není jednoduchá, něco slyší od prezidenta, něco od paní Zemanové. Pustit nějaké informace, tak se okamžitě vyhrne žumpa, která začne přát prezidentovi smrt. Je to dvojsečná věc. Já bych Mynáře neodsuzoval,“ reagoval na jednání kancléře herec Ivan Vyskočil, který od prezidenta Zemana dostal státní vyznamenání.

Opačný názor na chování spolupracovníků prezidenta má spisovatel Ondřej Neff. „S někdejším spolužákem (Ivanem Vyskočilem, pozn. red.) nesouhlasím. Žumpa tu vždycky byla a je jedno, jestli ji vyvolá mlžení nebo pravda. Nemohu se řídit obavou o žumpu, musím dělat svou práci,“ kritizoval Mynáře Neff. Podle něj se má kancléř i mluvčí řídit svou rolí.

„Znepokojili veřejnost a potom není divu, že se z toho vytvářely fámy,“ dodal Neff. „Nesouhlasím s tebou, Zeman ještě nebyl v nemocnici a žumpa už jela. Jen si zlomil ruku a co se hned kolem toho dělo,“ oponoval mu Vyskočil.

Ovčáček odpovídá normálně

Podle Vyskočila je potřeba vyslyšet prezidenta, a je tak logické, že prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nemůže poskytnout informace veřejnosti. Redakci CNN Prima NEWS totiž k tomu, zda bude spolupracovat s policií, k případné rezignaci Mynáře a k aktuální práci Nejedlého na Hradě, sdělil strohou odpověď. „Nemám vám co říci,“ opakoval prezidentův mluvčí.

„Nikdy jsem mluvčího nedělal, ale odpovídá docela normálně,“ bránil kancelář Hradu Vyskočil. Podle Neffa je ale Ovčáček spíše než mluvčím ochranným štítem. „Hraje si na prezidenta, zaujímá politická stanoviska, ale on má jen tlumočit názory prezidenta. Nemá nás krmit žalmy, útočit na novináře. Vlastní názory by měl říkat u piva, a ne na Twitteru,“ reagoval spisovatel Neff.

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na jednotce intenzivní péče. Mynář byl o stanovisku nemocnice informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Tagy: