Trump je jako Goebbels, řekl Biden. Podle amerického prezidenta musel být na drogách

Joe Biden

Prezidentské volby ve Spojených Státech se blíží

Donald Trump je něco jako Goebbels. V sobotním rozhovoru pro MSNBC to prohlásil demokratický prezidentský kandidát Joe Biden. Odkázal tak na šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse, který se řídil heslem, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Trump v reakci na Twitteru napsal, že před nebo po úterní první předvolební debatě amerických prezidentských kandidátů bude požadovat, aby se Biden podrobil testu na drogy.

Výrok o Goebbelsovi padl, když se Bidena zeptali, jak hodlá bojovat proti Trumpovu opakovanému tvrzení, že prosazuje socialistickou agendu. „Trump je něco jako Goebbels. Říká lži dostatečně dlouho, opakuje je, až se stanou mezi voliči všeobecně přijímanými,“ prohlásil v rozhovoru Biden.

Demokratický kandidát na prezidenta dodal, že Trump používá hrozbu socialismem jako způsob, jak odvrátit pozornost od manipulací v časech pandemie koronaviru. Web Politico napsal, že poté šéfa Bílého domu přirovnal k další historické postavě – vůdci kubánské komunistické revoluce Fidelu Castrovi.

„Myslím, že lidé velmi jasně vidí rozdíl mezi mnou a Donaldem Trumpem. On jde na mírové protesty před Bílým domem s armádou. Ten chlap je spíš Castro než Churchill,“ uvedl Biden. El Comandante, který zemřel v roce 2016, byl obviňován z porušování lidských práv, zrušení svobody projevu a zatýkání svých politických odpůrců.

„Budu důrazně požadovat test na drogy pro spícího Joea Bidena před, nebo po debatě v úterý večer. Přirozeně, budu souhlasit i s testem pro mě. Jeho vystoupení v debatách jsou rekordně NEVYROVNANÁ, mírně řečeno. Jen drogami se dá vysvětlit tato nesrovnalost,“ napsal dnes na Twitteru Trump.

Republikánská židovská koalice žádá omluvu

Republikánská židovská koalice (RJC) vyzvala Bidena, aby se za své přirovnání Trumpa ke Goebbelsovi omluvil, uvedl deník The Times of Israel.

„V politické diskuzi není místo pro odkazy na holocaust ani pro srovnávání s nacisty,“ uvedl šéf RJC Matt Brooks. Podle něj je odkaz na hrůzy druhé světové války urážlivý, Biden tak znesvěcuje vzpomínky na oběti holocaustu a ponaučení, jež z této temné kapitoly historie plyne.

„Joe Biden je v politice dost dlouho na to, aby to věděl. Zaútočit na prezidenta prostřednictvím takového srovnání a snižovat tak hrůzy páchané Goebbelsem a nacisty je ostudné,“ dodal Brooks. Biden podobný příměr směrem k Trumpovi nepoužil poprvé. Už dříve prohlásil, že současný americký prezident často opakovaně lže v naději, že se udrží u moci.

První televizní debata před listopadovými volbami mezi Bidenem a Trumpem se bude konat v úterý večer v Clevelandu.

Tagy: