Kapesné? Tisíce dětí si v Česku legálně vydělávají. A nejsou to stokoruny

Matyáš Sekanina zazářil v seriálu Slunečná

Pracující děti v Česku

I děti v Česku pracují a nevydělávají málo. Točí například reklamy nebo hrají v seriálech. Kvůli pandemii koronaviru ale dostalo pracovní povolení vůbec nejméně dětí. Teď už se však jejich pracovní tempo vrátilo do předpandemických kolejí. Kolik vydělávají a co musí splnit, aby mohly pracovat?

Například osmiletý Viktor a dvanáctiletý Matyáš jsou zkušení dětští herci. Zahráli si velkou seriálovou roli a chystají se na další. „Nejvíc mě baví asi to, že si vyzkouším věci, které bych si normálně nevyzkoušel. V seriálu jsem například krmil slony a žirafy,“ popsal Viktor. Matyáš dodal, že je rád, že při točení potká skvělé lidi a že ho pracovat baví.

V Česku totiž mohou i takto malé děti legálně pracovat. A není jich málo. „Od ledna do srpna letošního roku udělil Úřad práce ČR celkem 2500 povolení k výkonu činnosti dítěte,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce.

Děti mladší patnácti let mohou vykonávat pouze činnosti umělecké, kulturní, sportovní a reklamní. Aby mohly pracovat, potřebují lékařský posudek, povolení úřadu práce, pojištění a souhlas rodičů.

Dostávají i desetitisíce

Loni kvůli covidu požádalo o dětské pracovní povolení vůbec nejméně rodičů. A zvýšily se především honoráře za komparsní role. „Před lety se pohybovaly za jeden natáčecí den okolo šesti set korun, teď už je to dvanáct set,“ prozradil Radek Hruška, jednatel společnosti Casting Barrandov.

U seriálových rolí už děti dostávají nesrovnatelně vyšší odměny. Mohou to být i desetitisíce korun. „Děti jsou brané tak, že někdo spadá do kategorie frekventovanějších herců a někdo zase do méně frekventovaných, takže podle toho dostávají finanční odměnu,“ vysvětlila Lenka Kubálková z A-castingu.

A co děti s penězi dělají? „Šetřím si, chtěl bych jet na studijní pobyt do Ameriky,“ usmál se dvanáctiletý Matyáš. Podle jeho matky je důležité, že on sám pracovat chce. „Rozhodně to nebyly moje ambice. První, co vždycky říkám, je, že dítě musí chtít, protože to je dřina,“ zdůraznila Veronika Duchková, maminka Viktora a Matyáše.

Někteří rodiče by však svým dětem nedovolili, aby mohli hrát v seriálu nebo reklamě. „Měla by to být jeho volba. A dítě tu práci nezná, takže se nemůže adekvátně rozhodnout,“ uvedla jedna z maminek.

Předškolní děti mohou podle zákona pracovat maximálně dvě hodiny denně. Ty, které chodí do školy, už mohou legálně pracovat více hodin.

Tagy: