Kapr na služebně i vykašlaný bramborový salát na výjezdu. Záchranáři popsali sváteční práci

Záchranáři popsali sváteční služby.

Vánoce očima záchranářů

Hasiči, záchranáři i policisté patří mezi ty, kteří mnohdy tráví vánoční svátky v práci místo toho, aby byli doma s rodinou. Jejich náročné profese to zkrátka neumožňují. Štáb CNN Prima NEWS vyzpovídal o podobě svátečních služeb záchranáře Plzeňského kraje. Zdravotníci popsali, jak si vytvářejí vánoční atmosféru na služebně a vylíčili humorné i tragické zážitky.

Marek, Mária a Václav u zdravotnické záchranné služby pracují mnoho let. Rekordmanem je poslední zmíněný, který se této profesi věnuje 29 let. Všichni se shodují, že minimálně každý druhý rok musí na Štědrý den nebo Nový rok vyrazit do práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kritika vlády i zamyšlení nad tragédií. Politici se na Vánoce chovali jinak, moc se nechlubili

„Myslím, že rodina záchranářů si musí zvyknout, že v těch podmínkách jsme a že ty svátky odsloužíme,“ popsal Marek Chovančík. „Musíme to brát tak jak to je. Samozřejmě, že mě to mrzí. Dítě roste před očima, ale prostě k té práci to patří,“ přitakala Mária Svobodová, mluvčí plzeňských záchranářů. „Vzhledem k tomu, že až do minulého roku jsem byl bezdětný, tak de facto nepamatuji jedinou službu nebo jediné svátky, kdy bych nebyl v práci,“ popsal své obdivuhodné nasazení Václav Eliáš.

„Na štědrovečerní pohodu máme kuchyni, kde si můžeme uvařit a usmažit kapra. Máme i stromeček. Když je výjezd, tak do dvou minut jsme v autě a v ulicích,“ přiblížil Václav podobu svátečních služeb.

Vykašlaný salát i tragické zdobení

Přestože by svátky měly být obdobím klidu, pro výjezdové skupiny a operátory záchranné služby jde často o nejvypjatější dny v roce. Někdy vyráží k banálním událostem, jindy k velmi závažným. „Pamatuji si, že nás volali na to, že pán vdechl salát, kdy ta výzva zněla velmi dramaticky. Když jsme přijeli na místo, tak pán nás čekal venku s tím, že salát už vykašlal. Popovídali jsme si, a ještě nám nabídli nějaké cukroví,“ vylíčil jeden ze šťastnějších příběhů Marek.

Ne všechny výjezdy však končí dobře. „Jeden z mála případů, který mi utkvěl v paměti, je pád muže ze střechy. Na poslední chvíli se rozhodl něco dozdobit. Pád byl pro něj fatální, našly ho děti,“ popsala Mária jeden z tragických incidentů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je důležité chránit planetu, vyzval král Karel III. od netradičního vánočního stromku

Tagy: