Radši je zabiju, než abych vám je dala! Vyhrožovala žena při dramatickém odběru koček

Seniora žije s desítkami koček v maringotce

Odchyt týraných koček z Chýnova

Nedávno jsme odvysílali reportáž, kde reportérka Veronika Rohlíčková upozornila na dlouhodobé týrání koček v Chýnově. Několik desítek nemocných a zraněných koček žilo u maringotky paní Jany Kaprálové. Kočky podle svědků živořily na pokraji smrti, několik let. Až včera se však věci konečně pohnuly.

Čipy a jedy

Majitelka se za žádnou cenu koček nechtěla vzdát, trvala na tom, že ji je lidi otráví a dají do nich čipy, doslova řekla, že je raději zabije, než aby je někomu dala. Stará se o ně podle svých slov nejlépe, jak umí. „Ty kočky jsou týrané, psychicky zlomené, nemocné, teče jim z očí. Nepřipadá jí divné, že je kočka v popelnici,“ uvedla Lucie Černíková, právnička, která podala na Kaprálovou trestní oznámení. Že kočky skutečně týrala potvrzuje i video, které se podařilo štábu Krimi zpráv získat (je součástí reportáže). Na něm je vidět, jak seniorka tahá z popelnici kočku s otevřenou ránou na krku. Navíc víko bylo zatížené kamenem. Prý aby zraněné zvíře neuteklo.

Peklo trvalo šestnáct let

Podle svědků se toto mělo dít už od roku 2006, kdy tehdy ještě s manželem žili v maringotce u Chotěboře, a pak se přestěhovala i s kočkami do Chýnova. „Přijde mi brutální to, že tento stav trvá nějakých 16 let, už se to děje v druhé obci a tak dlouho to trvalo. Podle mě by odebírání měla probíhat daleko rychleji, protože od doby, co o tom úřady vědí, do doby než se kočky podařilo odebrat, jich hodně zemřelo,“ řekla reportérce CNN Prima NEWS Nikol Burešová z Pet Heroes.

Spolky, hejtman i zvířecí ombudsman

Lidé k maringotce naváželi krmivo, to však paní Kaprálová vyhazovala a vymetala právě z důvodu, že ji chtějí kočky otrávit. Případem se kromě Krajské veterinární správy a odboru životního prostředi města Tábor zabýval i zvířecí ombudsman Jiří Pospíšil, který sám podal trestní oznámení na Policii ČR. „Považuji za fatální selhání ve všech směrech postup ze strany města Tábor k situaci týraných zvířat, které tam kvůli jejich úřednímu postupu dlouhé týdny živoří v šílených podmínkách a dál se jejich stav zhoršuje do té míry, že tam umírají. I kvůli tomu jsem podal v této věci trestní oznámení k Policii ČR. Týrání zvířat je trestný činem a každý člověk, či subjekt, který se ho dopouští, za to musí nést důsledky,“ napsal Pospíšil veřejně na svůj facebookový účet.

Po několika týdenních manévrech úřadu se do celé situace vložil i jihočeský hejtman Martin Kuba, který se jel osobně na místo podívat. „Takže na pondělí (24. 10. 2022, poznámka autora) svolám jednání k nám na krajský úřad a buď se v Táboře okamžitě rozhoupají, kočky odeberou a dají je někam do útulku, nebo musíme najít nějaký jiný způsob, jak je co nejrychleji dostaneme pryč. A mimochodem tohle mi zase dokazuje, jak nešťastně nastavený je právní rámec v těchto věcech. Budu o tom mluvit s našimi poslanci a senátory, aby se snažili postupy v těchto případech upravit,“ říká ve svém videu Kuba. Věci nabraly na obrátkách a v úterý se podařilo kočky odebrat.

Utíkala s kočkou v ruce

V úterý dorazili na místo zástupci úřadů, policie, kriminální policie, hasičů, veterinární lékařka, i zástupci útulků. Žena se před nimi zabarikádovala s několika kočkami uvnitř a vyhrožovala, že kočkám ublíží, což se nejspíš i stalo. „Zdálo se nám, že během toho vyjednávání mrštila kočkou o zem, bylo to slyšet, ale do maringotky nebylo vidět,“ popisuje průběh zásahu Alžběta Poláková z Dočasek De De, která odběr koordinovala.

Po dvou hodinách se podařilo policistům do maringotky dostat, a tak mohli odebrat zbylé kočky, které se nacházely uvnitř. Se svým oblíbencem Pinkym se dokonce paní Kaprálová snažila utéct. Ukázalo se, že kocour má vykloubené nohy, a ihned putoval na ortopedii pražské kliniky.

Dvacet čtyři koček se podařilo po 4 hodinách odchytit. Není ale známo, co se stalo se zbytkem, podle svědků se jich totiž u maringotky hodně střídalo, někdy jich bylo 20, někdy 50 a dokonce i 95. Místní si myslí, že nějaké kočky před zásahem rozdala. Kočkám nyní bude poskytnuta veterinární péče, byly rozmístěny do několika spolků a útulků (Dočasky De De, Pet Heroes, Šanta kočičí nebo Písecké kočky). Budou léčeny a následně se jim budou hledat domovy, to je však ještě dlouhá cesta. Otázkou také je, zda vůbec všechny odchycené kočky přežijí, některé jsou na tom velmi zle.

Dnes probíhala akce v Chýnově, kde se odehrálo odebírání koček od paní, která je dlouhodobě týrala v maringotce a okolí....

Posted by Pet Heroes on Tuesday, October 25, 2022

Patnáct koček putovalo do útulku Pet Heroes Lanškroun „Do naší péče jsme přijali 15 koček. Všechny jsou hubené, podvyživené, začervené, mají průjmy, záněty očí, vylysané části srsti. Jsou odevzdané, některé se už ani nebrání... Teď je čeká karanténa a léčba. Musí také nabrat. Děkujeme všem útulkům a dobrovolníkům za spolupráci na místě. Ostatní kočičky jely právě do ostatních útulků. Jsme také rádi, že se nakonec ledy hnuly a došlo k úřednímu odebrání se vším všudy,“ řekla nám Nikol Burešová.

Náklady na péči o kočky by měl nést stát. Město Tábor uvolnilo 200 tisíc korun, které pokryly odchyt, čipování a první veterinární prohlídky. Případem se dál bude zabývat policie. Kaprálovou odvezla z místa sanitka.

Tagy: