Kapybary se mstí městu, které narušilo ekosystém. Jen rekultivují, brání zvířata experti

Kapybary ve městě

Kapybary v Argentině začaly terorizovat oblast Nordelta nedaleko Buenos Aires. Skupiny hlodavců kálí na ulicích a devastují zahrady místních. Právě kvůli výstavbě luxusních vil na tomto území byl podle odborníků výrazně narušen tamní ekosystém.

Obyvatelé Nordelty u Buenos Aires čelí invazi rozběsněných kapybar. Tito hlodavci mohou měřit okolo jednoho metru a vážit až 80 kilogramů, a tak při návštěvách zahrad často napáchají rozsáhlé škody. Podle informací webu Gizmodo nejednou zvířata poranila i psy místních.

Kapybary pocházejí z mokřadů v deltě řeky Lujan, kde byla v roce 2000 postavena přepychová čtvrť. Odborníci se domnívají, že se zvířata snaží o rekultivaci prostředí. „Není to tak, že by kapybary napadaly čtvrť. To Nordelta napadla ekosystém kapybar," řekl webu Guardian uznávaný ekolog a aktivista Enrique Viale.

Ekologické důsledky

„Bohatí developeři ničí zvířatům jejich přirozené prostředí, aby mohli klientům prodat sen o bydlení ve volné přírodě. Lidé, kteří si zdejší domy kupují, ale chtějí přírodu bez komárů, hadů a kapybar," dodal. Sám Viale je součástí kampaně, která bojuje za to, aby Argentina přijala zákon na ochranu mokřadů před zástavbou.

Výstavba v Nordeltě měla podle expertů řadu ekologických důsledků. K potížím přispělo například budování rozsáhlých nepropustných ploch, kvůli kterým hrozí záplavy. Ničení vodních toků rovněž vedlo k řadě lesních požárů.

Tagy: