Karel Janeček v KB Interview: nejdříve jsem prodával zmrzlinu. První milion přišel až s BlackJackem

Karel Janeček

KB INTERVIEW: Karel Janeček

Sledujte KB Interview ve 21:25 na CNN Prima NEWS: Podivín, provokatér, rebel, výstřední miliardář, snílek. A to stále není všechno. Časopis Forbes ho dokonce nazval matematickým uragánem. Karel Janeček je totiž pracovitý, geniální a díky tomu dosáhl bohatství, o kterém se jiným může jen zdát.

Od malička věděl, že čísla a matematika budou hrát v jeho životě důležitou roli. „Věděl jsem, že chcí být matematik a chci studovat Matfyz. V předškolním věku mě extrémně zajímala záporná čísla. Ale bylo i krátké období, kdy jsem si přál být zedníkem,“ vzpomíná Karel Janeček.

Své první peníze vydělal tím, že začal podnikat. Hned po Sametové revoluci začal prodávat zmrzlinu na Karlově mostě, prodával knihy a nakonec je i distribuoval.

„Tím jsem si vydělal první desítky tisíc. To byly dříve větší peníze než dnes. Další peníze byly spojeny s BlackJackem v USA,“ vysvětluje s tím, že napsal simulační program, který prodával profesionálním hráčům.

Karty přivedly Karla Janečka k prvnímu milionu, ale jeho svět se brzy začal točit v mnohem větších penězích. Po čase geniální matematik objevil kouzlo burzy. S otcem a bratrem rozjeli firmu RSJ a on sám psal algoritmy. Pustil se do finančních derivátů a začal vydělávat na rozdílech mezi nabídkou a poptávkou.

Více v KB Interview Martina Moravce dnes ve 21:25 na CNN Prima News.

Tagy:
peníze rozhovor CNN Prima NEWS Karel Janeček KB Interview milionář Forbes Martin Moravec USA RSJ Sametová revoluce Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Blackjack