Karlovy Vary očima lázeňského šviháka: Kolonády, saunový svět i pohodlný nocleh

Karlovy Vary

Lázně Karlovy Vary

Lázně, krásná architektura, ale také kolonády, stánky s malými hrníčky a oplatkami. Turistický klenot západních Čech, který ve čtrnáctém století založil Karel IV. Už víte, kam jsme se tentokrát vydali? Ano, strávili jsme den v Karlových Varech.

Pojďme si v Karlových Varech užít to, kvůli čemu byly stvořené. A to jsou lázně.

Z původních šesti budov lázní v současné době fungují už jen dvě. Ty největší, Alžbětiny lázně jsou pojmenované po císařovně Alžbětě Bavorské a nabízí široké spektrum léčebných procedur. Nachází se přímo v centru města a dominuje jim fontána s přilehlým parkem.

Kolonády, prameny a oplatky

Sadovou kolonádu najdete v Dvořákových sadech. Její Hadí pramen má teplotu 30 stupňů Celsia a řadí se tak mezi chladnější. Je prý nejchutnějším pramenem ve městě. Pramenů, které lidé využívají na léčebné kůry, je v Karlových Varech celkem 13. Dávkování předepisuje lékař.

Dál podél řeky Teplé stojí další funkční budova lázní. Lázně tři. Jsou druhou nejstarší stavbou ve městě. Hned vedle je největší z kolonád, a to Mlýnská. Každá z kolonád má svůj pramen, a tak u nich potkáte řadu lidí, kteří upíjí vodu v malých porcelánových hrníčcích. Kromě hrníčků cestou nezapomeňte ochutnat tradiční karlovarské oplatky.

Dřevěná bohatě vyřezávaná stavba na příznačně nazvané Dřevěné kolonádě stojí v místech, kde původně byly nejstarší karlovarské lázně. A uvnitř najdete pramen Karla IV., kde si podle pověsti sám císař léčil nemocné končetiny.

Hned vedle najdete i dvě poslední kolonády, a to Zámeckou a Vřídelní. Druhá jmenovaná ukrývá nejznámější a nejoblíbenější karlovarský minerální pramen – Vřídlo. Ten je s 73 °C nejteplejším pramenem Česka. Druhý takový je jen na Islandu.

Během procházky mezi kolonádami se příliš neunavíte... Pokud vás přeci jen cesta zmůže, odpočinout si můžete v Saunii v hotelu Thermal.

Sauna, další krok ke zdraví

„Saunování v létě vám pomáhá s vyrovnáváním teplotních výkyvů a připravuje vás kvůli imunitě i na chladivé období v zimě,“ vyjmenovává v pořadu Prima Česko Jaroslav Zonyga, provozní ředitel společnosti Saunia, hlavní výhody saunování.

Na návštěvu Varů potřebujete minimálně jeden den. Pokud si chcete pobyt prodloužit, hlavu můžete složit například v parkhotelu Richmond. Ten leží přímo na břehu řeky Teplá a je udržovaný v původním elektickém stylu.

Nocleh ve stylu lázeňských šviháků

Hotel má více než 120 pokojů a nyní se nacházíme v tom nejluxusnějším apartmánu Superior. I v hotelu Richmond, jak už je v Karlových Varech tradicí, si lidé mohou užít moderní wellness a lázeňské služby. Wellness s bazénem, vířivkou, Kneippovým chodníkem i saunami má každý host zdarma ke svému pobytu.

„Hlavním lákadlem pro naše hosty je to, že hotel leží v nádherném anglickém parku. Tento park je nejstarší a nejrozlehlejší v západních Čechách,“ říká Klára Nýdlová, obchodní ředitelka Parkhotelu Richmond v Karlových Varech a tím její výčet důvodů, proč Richmond navštívit, rozhodně nekončí: „Dále máme přímo před hotelem pramen Štěpánka, který obsahuje selen. Ten je, jak víme, dobrý na obranyschopnost organismu a na posílení mužské energie.“

Pokud jsou vaše představy o dovolené plné hýčkání a odpočinku, Karlovy Vary jsou to správné místo.

Tagy: