Léčivý pramen, který objevil kohout. To jsou malebné Lázně Libverda

CNN_Domácí: PC LAZNE LIBVERDA

Relax v přírodě. V dnešní uspěchané době velmi potřebné záležitosti. Obě můžete spojit na jednom místě. V Lázních Libverda. Umí léčit a nabízí i turistické stezky single treck pod Smrkem.

Nejsou to největší lázně v Česku, spíš takové kapesní, ale všechno tady máte po ruce. Nechybí kolonáda plná růží, ani pramen s léčivou kyselkou, kterou si vychutnáte z typických lázeňských pohárků. „Je mírně železitá, bez zápachu a je mírně hypotonická, to znamená, že má nižší teplotu,“ přibližuje léčivou vodu obchodní ředitelka Lázní Libverda Eva Plášilová.

Léčivý pramen se nejen pije

Ale pozor, doporučené jsou maximálně tři pohárky nebo sklenice denně, jinak má tenhle zdejší poklad projímavé účinky. Když to nepřeženete, dodá vám bohatý mix minerálů, které vaše tělo rozhodně ocení. Pochopitelně jsme v lázních, takže když už voda ze zdejších pramenů léčí, tak všemi způsoby. Ve vaně během dvaceti minut působí jako skutečný životabudič. Je totiž silně uhličitá.

„Dýcháme celým povrchem těla, i ta naše kůže musí dýchat, takže když tam dochází ke styku s tím oxidem uhličitým, tak samozřejmě to tělo se snaží okysličit prokrvit, rozšíří se cévy, prokrví se tkáně organismus, všechny orgány. Používáme vodu k léčbě řady onemocnění, jsou to třeba onemocnění pohybového aparátu, páteře nebo kloubů, používáme ji při léčbě po operacích,“ říká Peter Šnábel, vedoucí baleno provozu Spa resortu.

Léčivý pramen objevil kohout

Zajímavé je, že jako první si prý léčivých účinků téhle vody nevšiml člověk, ale kohout jednoho z místních sedláků. „Ten kohout chodil pít vodu k jinému potůčku než ta ostatní zvířata a sedlák zjistil, že ten kohout je výjimečně zdravý a takový hodně silný, tak pak začali tu vodu pít taky. A jim tak sílily všechny vnitřnosti a dožívali se delšího věku,“ vypráví příběh o objevení léčivých vlastností pramene Eva Plášilová v pořadu Prima Česko.

Kohout se za to dostal až do místního znaku a Lázně Libverda se proslavily široko daleko, vystřídala se tu řada slavných hostů. Traduje se například, že slavný skladatel Carl Maria von Weber tu napsal část své opery Čarostřelec. Pochopitelně dnes už lázně nejsou jen pro nemocné, ale i pro zdravé, kteří chtějí být ještě zdravější nebo si prostě pořádně odpočinout. Zdejší wellnes, to jsou masáže všeho druhu, nový bazén a pro ty, kteří nemají příliš v lásce mokro, suchá masážní vana - k dispozici je toho spousta.

„Léčebné pobyty jsou určeny pro ty, kteří mají nějaké neduhy a snaží se je odstranit. K tomu jsou tady primárně léčebné procedury, k nim je právě využívána místní minerální voda, která se využívá pro uhličité koupele. A ty wellness pobyty ty už jsou primárně o masážích, wellness koupelích a rozmazlování,“ říká obchodní ředitelka.

Lázně Libverda nejsou jen o wellness procedurách

Někdo by možná dokázal v takové péči dokázal strávit celé dny. Ale to by pochopitelně byla škoda. Lázně Libverda jsou skvělým výchozím bodem pro mnoho výletů do okolí, mimo jiné i na Jizerskohorské bučiny, které jsou nově součástí UNESCO. Navíc jsme tu přímo u jednoho z nejvyhlášenějších cyklistických center v Česku. Tady si můžete půjčit kolo s elektrikou i bez a vyrazit na tzv. single treky, jednosměrné stezky, které si užije každý od malých dětí až po ostřílené bikery.

„Singltrek pod Smrkem vznikal v roce 2010 a v současné době nabízí zhruba šedesát kilometrů stezek pro terénní cyklisty, zážitkové traily pro bikery na českém území, a zhruba třicet kilometrů na polském,“ popisuje starosta města Lázně Libverda Jan Pospíšil.

A pokud se radši přírodou jen tak procházíte a kocháte se výhledy, tady je rozhodně na co koukat. Na svazích libverdského údolí je hned pět úchvatných vyhlídek, kde máte Jizerské hory jako na dlani. Každou zdobí dřevěná socha i tabule připomínající jednu z místní legend.

Tagy:
příroda kohout lázně UNESCO smrk Česko turistická stezka Lázně Libverda Carl Maria von Weber