Kauza Dozimetr: Do vazby jde i Kos. Úřady prověří postup kolem Redlovy svéprávnosti

Obviněný podnikatel Pavel Kos

Sebevražda jednoho z obviněných v kauze Hlubuček?

Soud poslal do vazby podnikatele Pavla Kosa obviněného v kauze korupce v dopravním podniku, a to kvůli obavám z možného útěku či z ovlivňování svědků. Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Na Twitteru to uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Po poradě s pracovníky ministerstva jsem dnes vydal pokyn k okamžitému zahájení dohledu nad postupem okresního soudu Plzeň-město ve věci rozhodnutí o omezení svéprávnosti pana Michala Redla. Současně ministerstvo prověří i postup znalců v oboru psychiatrie ve stejném případu,“ napsal Blažek v úterý na sociální síti.

O omezení svéprávnosti Redla, kterého policie v nynější korupční kauze označuje za hlavu zločinecké skupiny, rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Kvůli duševní chorobě se Redl již dříve vyhnul stíhání v jiném případu.

Kos ve vazbě

Mezitím soud poslal do vazby podnikatele Pavla Kosa, čtvrtého z obviněných v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Novinářům to na místě řekl mužův advokát Vlastimil Rampula. Podle informací uniklých do médií z policejních spisů je Kos blízkým spolupracovníkem Michala Redla, údajného šéfa organizované zločinecké skupiny.

„Bylo vyhověno návrhu pana státního zástupce a můj klient byl vzat do vazby,“ uvedl Rampula po skončení zasedání u Obvodního soudu pro Prahu 9. Podle soudce existují důvodné obavy, že by se Kos mohl skrývat nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

„Pan Kos se k obvinění staví tak, že zatím si přečetl mnohostránkový výtisk. Musí se seznámit s podklady, které policejní orgán vedly k zahájení trestního stíhání. Je velmi předčasné se k tomu vyjadřovat,“ řekl advokát. Dodal, že proti zahájení stíhání podali stížnost.

Kos o víkendu sám přišel na policii, předtím byl v zahraničí – podle Rampuly na plánované sportovní akci. „Je to zvláštní postup, pan Kos se nevyhýbal stíhání, přihlásil se dobrovolně,“ komentoval právník zadržení klienta. Stížnost proti vazbě zatím nevznesl, počká na písemné vyhotovení úterního rozhodnutí.

Justice Kosa letos v březnu pravomocně odsoudila na pět let za krácení daní se škodou ve výši 135 milionů korun. „Čekáme na doručení písemného vyhotovení rozhodnutí odvolacího soudu,“ upřesnil Rampula. Jeho klient tedy ještě neobdržel výzvu k nástupu do výkonu trestu.

Jeden z obviněných zemřel

Obviněných by aktuálně mělo být 12, podle Mladé fronty Dnes totiž jeden z nich – šedesátiletý obchodník v telekomunikačním byznysu Petr Adam – v pondělí zemřel. Státní zástupce Adam Borgula se nechtěl k počtu obviněných vyjádřit ani jakkoliv jinak komentovat kauzu.

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes zveřejnilo, že vrátí dar ve výši 350 000 korun spojený právě s Kosem. Už dříve oznámilo, že vrátí také všechny dary spojené s lobbistou Redlem.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Ve vazbě minulý pátek skončil Redl, již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) a podnikatel Zakaría Nemrah. Ten byl podle webu Hlídač státu v minulosti sponzorem hnutí ANO, které to popírá.

Podle uniklých policejních dokumentů skupina používala šifrované telefony a přezdívky – Kos byl Kosák, Redl Mišák a Hlubuček Slepičák.

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem ohlásil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.

Tagy:
policie kauza obvinění korupce podnikatel Starostové a nezávislí Petr Hlubuček vazba Pavel Blažek Dopravní podnik hl. m. Prahy okresní soud Ministerstvo spravedlnosti České republiky dopravní společnost Vlastimil Rampula Michal Redl Pavel Kos nesvéprávnost kauza Dozimetr Akce Dozimetr