Obviněný v kauze Hlubuček měl poslat dary i ANO. Havlíček: STAN chce jen odvést pozornost

Hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše

Vývoj v kauze Hlubuček (20. 6. 1300)

Hnutí ANO sponzoroval jeden z obviněných lidí v kauze pražského dopravního podniku. Tvrdí to končící ministr školství Petr Gazdík (STAN), který musel rezignovat kvůli tomu, že byl ve styku s další z vyšetřovaných osob. Dar ve výši 200 tisíc korun měl uskupení expremiéra Andreje Babiše poslat podnikatel Zakaría Nemrah. Hnutí ANO se ale vůči tvrzení ohradilo se slovy, že finanční příspěvek obdrželo od společnosti Czech Gulf Business Council. Nemrah tam měl figurovat pouze jako jeden z členů dozorčí rady.

Nemrah podpořil opoziční uskupení celkem dvěma dary ve výši 100 tisíc korun, a to v letech 2015 a 2016. „Mezi třemi zadrženými v kauze Dozimetr je i sponzor hnutí ANO Zakaría Nemrah. Ve svatém zápalu, s nímž nás ANO označuje za mafii, jim to asi nějak uniklo,” napsal končící ministr Gazdík na sociálních sítích.

Hnutí ANO od začátku kauzy volalo po vyvození politické odpovědnosti od všech lidí, kteří byli v kontaktu s vyšetřovanými lidmi. Stejně tak požadovalo hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), kterého obviňuje z krytí mafiánských praktik.

Podle serveru Hlídač státu obdrželo hnutí ANO dar od Nemraha skrze společnost Czech Dubai Expo 2020 Business Council. Tehdy byl Nemrah členem statutárního orgánu firmy, společnost pak změnila název v roce 2019.

Proti tvrzení ministra Gazdíka se ohradil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Je to zoufalá snaha hnutí STAN odvést pozornost. Jestli si někteří lidé vzpomínají, říkalo se tomu rádio Jerevan. Pan Nemrah, jehož jméno jsem slyšel poprvé, když jsme to dohledali zpětně, hnutí ANO nic nedaroval,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

„Pokud jsme dohledali správně, tak společnost, která byla zaměřená na přípravu EXPO v Dubaji, ve které nebyl ani vlastníkem, ani členem představenstva, ale někde se tam pohyboval jako člen dozorčí rady, v roce 2016 přispěla částkou, jež nebyla velká. Takže to nebylo od pana Nemraha a nebylo to v době, kdy se skloňuje jeho činnost v rámci mafiánských aktivit hnutí STAN,“ pokračoval bývalý dvojministr ve vládě Andreje Babiše.

O daru ví dle svých slov teprve chvíli. Upozornění na údajný dar od Nemraha považuje Havlíček za snahu Starostů a nezávislých odvést pozornost od vlastních problémů. „Co se týká toho, jestli se něco bude vracet, nebo ne, to je na rozhodnutí kolegů. Zatím jsme o ničem takovém nemluvili,“ doplnil.

„Zakaría Nemrah nedal hnutí žádný dar ani jako fyzická osoba, jednatel, majitel firmy či člen představenstva. Byl pouze členem dozorčí rady, nemohl za společnost rozhodovat nebo vystupovat. Pokud by hnutí skutečně dostalo dar od člověka spojeného s kauzou, samozřejmě bychom peníze vrátili,“ uvedl redakci také hlavní manažer ANO Jan Richter.

Otec obviněného Redla poslal peníze i TOP 09

Z databáze serveru Hlídač státu lze rovněž vyčíst, že podnikatel Petr Redl, otec obviněného Michala Redla, měl poslat peníze také dalším politickým subjektům. Sponzorské dary obdržely kromě hnutí STAN také strany ODS (500 tisíc korun) a TOP 09 (75 tisíc korun).

„Musela jsem si to nechat dohledat. Jak víte, v tom roce jsem ještě zdaleka nebyla ve vedení strany. V roce 2012 obdržela TOP 09 dar 50 tisíc korun od firmy 13. budova a. s. (dříve PMT real) a dar 15 tisíc korun od společnosti Internátní a. s. Oba dary byly přijaty v souladu s platnou legislativou. Neexistuje u nich spojitost s aktuální kauzou kolem Michala Redla v Praze,“ zareagovala na dotaz redakce CNN Prima NEWS předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová, zda jsou tyto finanční dary v pořádku.

Tři lidé skončili ve vazbě

Kriminalisté podnikli razii na pražském magistrátu a dalších místech včetně budov DPP minulou středu a následně kvůli hospodaření dopravního podniku obvinili 11 lidí. Policie tvrdí, že skupina obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Podle médií se gang snažil získat podíl například ze zakázky na přestavbu okolí metra Nádraží Holešovice.

Nyní již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, kterému hnutí STAN pozastavilo členství, byl rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 9 vzat do vazby v pátek spolu s dalšími dvěma osobami.

Soud u tří obviněných dospěl k závěru, že by mohli uprchnout nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Podle některých médií jsou ve vazbě dále Redl a právě zmiňovaný Nemrah.

Tagy: